Svaki treći građanin izložen duvanskom dimu na poslu, najviše pušača među nezaposlenima

Izvor: Radio 021, 19.Jan.2018, 13:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svaki treći građanin izložen duvanskom dimu na poslu, najviše pušača među nezaposlenima

Više od trećine građana izloženo je duvanskom dimu na poslu, uprkos zabrani pušenja na radnom mestu.

Kako pokazuje istraživanje Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", trećina stanovnika puši redovno.

Anketa urađena povodom 31. januara, Nacionalnog dana bez duvana, u kojem je učestvovalo 1.000 građana, pokazala je i da postoje razlike u odnosu na zaposlenje. Tako se najveći broj svakodnevnih pušača (44%) nalazi u kategoriji nezaposlenih. 
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
Čak 76 odsto ispitanih je izloženo duvanskog dimu u kući prijatelja i rođaka, 73 odsto njih na mestima gde izlaze, 34 odsto na radnom mestu, a šest odsto u školi, odnosno na fakultetu. Ipak, najvećem broju ispitanika to ne smeta, pokazuju podaci iz 2016. na koje se poziva "Batut".

"Zaposleni koji su izloženi duvanskom dimu na radnim mestima, u poređenju sa onima koji nisu, imaju 24 odsto veći rizik obolevanja od raka pluća, dok ovaj procenat raste i do 101 odsto kada se radi o veoma visokoj izloženost", upozorava "Batut".

Paradoksalno, čak 90 odsto njih je reklo kako je duvanski dim štetan i za nepušače koji ga udišu, a isti broj je poručio da bi pušači trebalo da vode računa o tome gde će da zapale cigaretu. Takođe, velik broj (86%) svestan je da je pušenje cigareta uzročnik malignih bolesti, moždanih udara i bolesti srca.

"Batut" je postavio pitanje o tome da li je u domaćinstvu ispitanika dozvoljeno pušenje, a rezultate je prikazao u odnosu na obrazovanje. Tako je kod 45 odsto ispitanika sa osnovnim obrazovanje pušenje svuda dozvoljenje, a taj broj opada sa rastom stepena obrazovanja, srednje obrazovanje (38%), visoko (31%).

Foto: Batut

Najveći broj pušača (41%) je u starosnoj grupi od 45 do 59 godina. Primetno je da se broj redovnih pušača povećava sa brojem godina. Tako među mladima od 18 do 29 godina, redovno puši 28 odsto, a u grupi 30 do 44 godina ima 39 odsto redovnih pušača.

Više od polovine pušača popuši između 11 i 20 cigareta dnevno, dok 15 odsto njih popuši više od 20. Takođe, više od 50 odsto ispitanih ne želi da prestane da puši, a u tome ih sprečava jaka navika, ali i uticaj okoline.

Ispitanici su rekli i da bi pušenje trebalo zabraniti u kolima kada je prisutna maloletna osoba (85%), na dečijim igralištima (79%), otvorenim sportskim terenima (48%), parkovima (40%), autobuskim stanicama (28%).

Veliki procenat (84%) podržava primenu Zakona o izloženosti stanovništva duvanskog dima, ali tek 11 odsto njih smatra da se on u potpunosti poštuje.

"Upotreba duvana i izloženost duvanskom dimu uzrokuju brojne ozbiljne bolesti, kao što su maligna oboljenja, bolesti pluća i bolesti srca i krvnih sudova. Izloženost duvanskom dimu iz okruženja povećava rizik obolevanja od akutne koronarne bolesti srca za 25 do 30 odsto, a ima štetne posledica i po zdravlje beba i dece", apeluju u "Batutu".

Autor: Zoran Strika

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.