Izvor: Radio 021, 14.Jan.2020, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sva obećanja nadležnih o formi male mature samo prazne priče

Snimanje iz ptičje perspektive, uvođenje video-nadzora, rešavanje zadataka na računarima, promene u načinu dežuranja i pregledanja testova, drugačije koncipiran treći test, sve su to više puta najavljivane novine na maloj maturi koje do danas nisu zaživele.

Zbunjivanje javnosti o tome kako će ubuduće izgledati završni ispit traje danima, a većina informacija plasiranih u medijima još uvek je u domenu daleke budućnosti, piše Danas.

Ono što je potvrđeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ovom listu u Ministarstvu prosvete i u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, a što se odnosi na predstojeću malu maturu je da izmena u samom konceptu neće biti. Sadašnji osmaci će polagati testove iz maternjeg jezika, matematike i biologije, istorije, geografije, fizike i hemije, a zadatke će rešavati kao i dosad - u formi papir-olovka.

Sve "spektakularne novine" u resoru ministar Šarčević najavljuje već godinama. Sredinom 2017. godine on je konstatovao da je sadašnji koncept male mature prevaziđen i da bi ga trebalo menjati, te da bi trebalo da bude "nezavisna eksterna ocena". Te godine najavio je i da će naredni završni ispit biti sniman kamerama iz ptičje perspektive, ali od toga nije bilo ništa.

U sklopu rigoroznije kontrole ministar je u oktobru 2018. za Danas kazao da će na predstojećem završnom ispitu najverovatnije biti promenjen način dežurstva, tako što će nastavnici dežurati u svojim školama, pa će se imenom i prezimenom znati ko je odgovoran za eventualne propuste. Ni to se nije obistinilo.

Stručnjaci Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja u svojim izveštajima o realizaciji ukazuju na ograničenja kombinovanog testa i predlažu da on treba da sadrži veći broj zadataka po predmetu, čime bi se obezbedio ravnopravniji položaj učenika koji se ističu u prirodnim i društvenim naukama.

Iako svesne nedostataka kombinovanog testa, prosvetne vlasti - ne samo aktuelna, do sada se nisu usuđivale da povećaju broj zadataka, iz straha da bi to izazvalo negativne reakcije roditelja. Bilo je i više razmišljanja šta bi đaci mogli da polažu na trećem testu, a jedno od rešenja o kome se svojevremeno spekulisalo je da se kao alternativa kombinovanom uvede test iz prvog stranog jezika, a da se đaci sami opredeljuju šta će polagati. Prema saznanjima Danasa, odluka ministra o ovim promenama se očekivala za sadašnju generaciju malih maturanata, ali je posle prošlogodišnjeg "provaljivanja" testa iz matematike bilo jasno da se u tom domenu ništa neće menjati.

Priča je prethodnih dana ponovo aktuelizovana, s tim što su se u medijima pojavile oprečne informacije. Najpre je preneta ministrova izjava da bi umesto kombinovanog testa u ponudi bila dva, tri različita, koje bi deca birala prema svojim sklonostima i interesovanjima, a potom i da će kombinovani test najverovatnije zameniti PISA zadaci. Ovo rešenje trenutno nije izvodljivo, između ostalog, i zbog toga što su zadaci na završnom ispitu zasnovani na standardima za kraj obaveznog obrazovanja, a oni su mnogo više orijentisani na sadržaj nastavnih predmeta nego što su to nivoi postignuća u PISA istraživanju.

O digitalizovanom polaganju male mature govorilo se više puta, a posebno kada je prošle godine "procureo" test iz matematike. Obećanje da će ove godine testovi biti digitalizovani dala je i premijerka Ana Brnabić.

Danasu je potvrđeno u Ministarstvu prosvete da će učenici osmog razreda maturu u junu polagati pomoću papira i olovke.

Autor: Danas

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.