Izvor: Radio 021, 25.Avg.2019, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suzavac i kamioni sa vodenim topovima na demonstrante u Hongkongu

Policija u Hongkongu danas je upotrebila suzavac i izvela po prvi put kamione sa vodenim topovima u sukobima sa demonstrantima, do kojih je došlo nakon protestnog marša u tom gradu.

Većina ljudi bila je u parku u kom je završena današnja šetnja, ali je grupa radikalnijih demonstranata zauzela glavnu ulicu, bacajući po njoj bambusovu trsku i postavljajući narandžaste i bele saobraćajne barijere i čunjeve, kako bi ometali policiju.

Posle podizanja zastava upozorenja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << policija je upotrebila suzavac, kako bi rasterala gomilu. Demonstranti su odgovorili bacajući cigle i Molotovljeve koktele na policiju. Demonstranti su na kraju odlučili da se povuku.

Televizijski snimci prikazivali su da je top vode ispaljen jednom, ali se pretpostavlja da je to bio test jer nije dosegao do demonstranata.

Pre sukoba desetine hiljada demonstranata sa kišobranima marširalo je po kiši. Protestni marš počeo je blizu železničke stanice Kvaj Fong, koja je postala centralno mesto protesta od kada je policija tu upotrebila suzavac ranije ovog meseca.

Demonstracije se održavaju u Hongkongu više od dva meseca. Među pet zahteva demonstranata su demokratski izbori u toj kineskoj autonomnoj teritoriji i istraga o policijskoj upotrebi sile, radi suzbijanja protesta.

Velika grupa demonstranata sukobila se juče sa policijom posle marša u kvartu Kovlun bej, izgradila je barikade i palila vatre na ulicama. Jučerašnjim sukobima prekinuto je višednevno smirivanje protesta. Protesti su prethodnog vikenda bili uglavnom mirni posle više nedelja eskalacije nasilja.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.