Sutra prvi sastanak o pretvaranju Sremskih Karlovaca u univerzitetski centar

Izvor: Radio 021, 29.Okt.2018, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra prvi sastanak o pretvaranju Sremskih Karlovaca u univerzitetski centar

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da će se u utorak, 30. oktobra održati prvi sastanak predstavnika tog i ministarstava trgovine i kulture koji će formirati radnu grupu za izradu nacrta zakona o Sremskim Karlovcima, koji bi trebalo da postanu univerzitetski centar Srbije.

"Ostalo je da se formira zajednički tim na nivou tri ministarstva - prosvete, trgovine i kulture. Sutra je prvi sastanak, posle odluke vlade, da se pripremi radna grupa za zakon i da se formiraju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << radne grupe da se krene u operativu. To je ogroman posao", rekao je Šarčević za Pink.

On je istakao da imamo kvalitetne programe visokoškolskih institucija i da to treba da bude motiv da se i oni predstave kao dobar izvozni proizvod, za privlačenje stranih studenata.

Šarčević je naveo da je inicijativa da Sremski Karlovci postanu univerzitetski centar, odnosno zajednički centar svih najboljih programa sa postojećih univerziteta, po ugledu na slične centre u svetu, male gradove koji postaju "studentska Meka". Dodao je da to privlači mnogo turista, pogotovo jer u Sremskim Karlovcima postoje kulturno jezgro, muzeji, mitropolija i gimnazija.

Ministar je podvukao da je ideja dobila podršku predsednika, premijerke i SPC, budući da najveći deo zgrada u tom ambijentalnom delu pripada crkvi.

"SPC je vrlo voljna i patrijarh je rekao da je osim novca i održavanja bitan i ugled zemlje i imamo njegov blagoslov, ako to radimo na valjan način", rekao je Šarčević.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.