Izvor: Radio 021, 01.Okt.2019, 07:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje za satelit koji je Srbija kupila od Izraela u završnoj fazi

Krivični postupak protiv bivšeg ministra odbrane SCG Prvoslava Davinića ušao je, nakon više od 10 godina, u završnu fazu.

Postupak protiv Davinića vodi se povodom sumnji da je 2005. godine zaključio ugovor štetan po državu o zakupu špijunskog satelita od Izraelske kompanije "ImageSat Internacional NV".

U ponedeljak je suđenje, koje je od početka zatvoreno za javnost, odloženo za 10. novembar. Sa ovog suđenja je isključena javnost zbog tajnosti podataka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << koji se tiču ugovora o zakupu špijunskog satelita, koji je trebalo da služi za nadgledanje administrativne granice Srbije i Kosova i Metohije.

Presuda će u skladu sa zakonom biti javno objavljena.

Istraga protiv Davinića zvanično je pokrenuta u aprilu 2009. godine, posle odluke Vrhovonog suda Srbije, pošto je tadašnje vojno tužilaštvo prethodno zaključilo da nema mesta istrazi.

Optužnicu protiv Davinića najpre je zastupalo vojno tužilaštvo, pa više javno tužilaštvo i teretilo ga za krvično delo zloupotreba službenog položaja, ali je 2014. godine predmet ustupljen Prvom osnovnom javnom tužilaštvu pa je tada optužen za lakše krivično delo "nesavestan rad u službi".

Sumnja se da je Davinić mimo propisane procedure zaključio ugovor o pravu korišćenja satelita, vredan 44,9 miliona evra sa izraelskom firmom i pribavio korist toj firmi. Međutim, zbog neispunjavanja obaveza iz ugovora o zakupu satelita, izraelska kompanija je tužila Srbiju i dobila spor tako što je država bila obavezna da joj nadoknadi štetu od oko 37 miliona dolara.

Srbija je, međutim, nakon novih pregovora 2010. godine sa Izraelcima zaključila "trgovinski sporazum" i obavezala se da im isplati 27 miliona dolara odštete.

Davinić od početka ovog slučaja tvrdi da ugovor o kupovini satelita nije ni bio zaključen, bar ne u formi koja bi obavezivala Srbiju.

U optužnici se navodi da je Davinić zaključio ugovor bez ikakvog prethodnog postupka izbora ponuđača i bez bilo kakve prethodne stručne konsultacije sa Generalštabom Vojske SCG, ili bilo kojim drugim odgovornim i stručnim licima Vojske SCG.

Davinić je nakon silaska sa funkcije bio optužen u još pet slučajeva, u kojima je uglavnom pravosnažno oslobođen. On je odlukom Apelacionog suda uslovno osuđen samo u slučaju poznatom kao "barkasa", jer je 2005. godine Crnoj Gori poklonio vojni brod barkasa vredan oko 3,6 miliona dinara, i prema stavu suda, tako oštetio budžet državne zajednice.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.