Izvor: Luftika.rs, 20.Feb.2022, 11:02

Subvencije države izostale, 50 penzionera preseljeno iz privatnih u državne domove za stare

Osim novčane pomoći penzionerima pred izbore, deklarativne brige za naše najstarije sugrađane i paketa slatkiša koje šalje lično Aleksandar Vučić, aktuelna vlast ne pokazuje sistemsku brigu o penzionerima i njihovim realnim problemima.
Kako drugačije razumeti vest da ove godine nije potpisan sporazum kojim država subvencioniše smeštaj socijalno ugroženih osoba u privatnim domovima za stare.
Iz ovog razloga je njih oko 50 moralo da bude preseljeno iz privatnih domova, u kojima >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << su do sada bili na smeštaju, u državne. Neki od korisnika imali su sreće da bar ostanu u istom gradu, tačnije samo da promene lokaciju, ali je bilo i onih koji su  premešteni u druge gradove – iz Beograda u Niš, Subotice u Leskovac.
Predstavnici privatnih ustanova kažu da su odlukom da se ne potpiše okvirni sporazum sa privatnicima oštećeni korisnici, ali i da se „urušava nešto što je dobro postavljeno“. Podsećaju da je država prethodnih godina prepoznala problem starijih osoba koje su na listi čekanja, a spadaju u kategoriju socijalno ugroženih i da je za te namene već izdvojen novac.
S druge strane, u resornom Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kažu da sada ima dovoljno mesta u državnim ustanovama i da zbog toga nije potpisan okvirni ugovor sa privatnicima.
Predsednik Udruženja privatnih domova za stare Radoslav Milovanović kaže da je oko 50 ljudi  prebačeno iz privatnih u državne domove, jer nije potpisan novi okvirni sporazum o subvencijama.
– Svi znamo koliko je teško i naporno da se menjaju navike pogotovo kod starije populacije kada se adaptiraju. Korisnici su nevoljno prihvatali premeštaj, neke su selili i u druge gradove, bilo je štrajkova glađu, molbi… Veliki je bio pritisak Ministarstva na centre za socijalni rad i kako su isticali pojedinačni ugovori, oni ih nisu produžavali – kaže Milovanović za Euronews Srbija.
Milovanović dodaje da se na taj način urušava nešto što je dobro urađeno, gde je država prepoznala problem i postavila se kao socijalno odgovorna. Navodi da su za te namene izdvojena sredstva iz budžeta.
Prvi put ugovor sa privatnim domovima potpisan je 2018. godine. Program je podrazumevao subvencionisanje domskog smeštaja za socijalno ugrožene kategorije koje se već dugo nalaze na listama čekanja za smeštaj u državnim domovima.  To je značilo da, ukoliko je penzija korisnika 20.000, a usluge u privatnom domu 40.000 dinara, država je dotirala neophodnih 20.000 dinara.
Milovanović kaže da je procedura za smeštaj u državni dom mnogo duža nego u privatne domove, te da su osobe kojima je potreban hitan smeštaj uglavnom oni zbrinjavali.
– Procedura smeštaja u državni dom mnogo duže traje. Mene su znali i noću da pozovu da pronađem mesto u privatnom domu koji je potpisao okvirni sporazum. Bili su nam zahvalni u tim situacijama. Više nema osnova da neko ko izlazi iz bolnice, a nema uslova za život, bude smešten u privatni dom – objašnjava Milovanović.
Iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja navode da ove godine nije potpisalo okvirni sporazum za usluge domskog smeštaja u privatnim ustanovama socijalne zaštite, budući da u državnim domovima ima dovoljno kapaciteta za smeštaj svih lica.
„Trenutno je na raspolaganju oko 2.800 praznih mesta u državnim domovima, te stoga ne postoji zakonski osnov za nastavak okvirnog sporazuma“, navedeno je u pisanom odgovoru isti mediji.
Dodaju da su korisnici, koji su želeli da ostanu i odgovara im smeštaj u privatnim domovima, mogli da ostanu na tom smeštaju.
„Korisnici kojima je prestao smeštaj u privatnim domovima po ovom osnovu su smešteni u ustanove socijalne zaštite za smeštaj korisnika čiji je osnivač RS ili APV, u skladu sa svojim potrebama i iskazanom voljom“, zaključuju u Ministarstvu.
Gradonačelnik Zrenjanina u starački dom doneo Vučićeve slatkiše i atmosferu doveo do usijanja

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.