Izvor: Radio 021, 03.Apr.2020, 11:01

Studenti pokrenuli peticiju podrške svešteniku kažnjenom nakon gostovanja u Utisku nedelje

Studenti Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta pokrenuli su onlajn peticiju zbog kazne zabrane bilo kakvog pojavljivanja u medijima koju je posle poslednje emisije "Utisak nedelje" patrijarh Irinej izrekao docentu te visokoškolske ustanove svešteniku Vukašinu Milićeviću.

Kako piše list "Danas", oni su najavili i pismo Rektoratu i Senatu Univerziteta u Beogradu, od kojih traže pomoć u odbrani prava na mišljenje na Univerzitetu.

"Ovo nije prvi put da crkvene vlasti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << na ovakav i ovome sličan način postupaju sa profesorskim kadrom na pomenutom fakultetu", upozorili su studenti.

Oni su podsetili da je, od momenta kada su profesori uputili javni apel protiv peticije o reviziji teorije evolucije, njih 12 izloženo neprestanoj torturi neistomišljenika iz vrha SPC - od pokušaja stopiranja izbora u naučna zvanja.

"Ovim putem bismo, kao studenti Univerziteta, želeli da istupimo u cilju odbrane ovih ljudi i slobode mišljenja na Univerzitetu", poručili su studenti bogoslovije.

Sveštenik Milićević kažnjen je posle emisije "Utisak nedelje" u kojoj je tema bila pandemija virusa korona, a tada je rekao, između ostalog, da crkve i verske zajednice treba da čuju reč stručnjaka i društva i ocenio da je veoma komplikovano organizovati sveštenike da po domovima pričešćuju vernike.

Podsetimo da u dopisu stoji u dopisu koji je 30. marta 2020. godine potpisao patrijarh Irinej i u kome se sveštenik obaveštava da će se o njegovoj sudbini izjašnjavati Crkveni sud Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, stoji da se Milićević već duže vreme ponaša suprotno onome što su preporuke Sinoda, da iznosi stavove suprotne stavovima SPC, javio je BIRN.

Navedeno je i da on stavlja "svoja umovanja i mudrovanja iznad sabornog uma Crkve", govori se da je neposlušan i da se oglušio više puta o preporuke Sinoda.

Još gore, navodi se u dopisu, Milićević je kritikovao stavove Crkve u javnosti što je, prema tumačenju patrijarha i njegovog tima - nedopustivo.

Ovo je drugo gostovanje Milićevića u ovom programu – prvi put je gostovao u oktobru 2019. godine. On je i tada bio opomenut, mada samo usmeno, zbog pojavljivanja i iznetih stavova u toj emisiji, pa je pisao patrijarhu pismo u kome je obrazlagao svoje ponašanje i odluku da se pojavi u javnosti.

Autor: FoNet, BIRN

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.