Izvor: Radio 021, 17.Avg.2019, 16:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stručnjaci u Ženevi na skupu o zaštiti ugrožene flore i faune

Međunarodna konferencija o životnoj sredini počela je u Ženevi. Tokom 12 dana biće razmotreno, između ostalog, i pooštravanje zabrane trgovine kljovama slonova, rogovima nosoroga, odnosno uopšte životinjama i ugroženim biljnim vrstama kojima preti izumiranje.

Nekoliko hiljada delegata iz 180 zemalja, kao i politički zvaničnici i aktivisti zaštite životne sredine, razgovaraće u Ženevi o 56 predloga za pojačanje zaštite divljih životinja i biljaka po Konvenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << o međunarodnom prometu ugroženih vrsta divlje flore i faune (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora – CITES).

Generalna sekretarka CITES-a Ivon Igero izjavila je na početku skupa da "ovako dalje ne ide" i upozorila na "opasno propadanje prirode".

Cilj CITES je smanjivanje međunarodne trgovine biljnim i životinjskim vrstama do mere koja ne može dovesti do njihovog ugrožavanja. Ta konvencija, ustanovljena pre više od 40 godina, određuje propise trgovine za oko 35.000 divljih životinjskih i biljnih vrsta.

Ta konvencija sadrži mehanizam za kažnjavanje zemalja koje ne poštuju propise.

Skup u Ženevi se održava pošto su UN u maju objavile izveštaj u kojem se navodi da je oko milion vrsta ugroženo izumiranjem.

Uništavanje mnogih vrsta života krivolovom i ilegalnom trgovinom biće pod lupom tokom sastanka, kao i kriminal na štetu divljih životinja predstavljen na Internetu.

Ovog puta, konferencija koja se sastaje svake tri godine, razmatraće nekoliko predloga koji se tiču afričkih slonova.

Budućnost belih nosoroga, desetkovanih intenzivnim krivolovom, američkih krokodila i nekoliko vrsta morskih pasa i rakova takođe je na dnevnom redu.

A po prvi put delegati će se pozabaviti slučajem žirafa, čija se populacija smanjila za oko 40 odsto u poslednje tri decenije.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.