Izvor: Radio 021, 27.Okt.2019, 21:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stručnjaci tvrde da Srbija nema stručni kadar za nuklearnu elektranu

Rusija i Srbija gradiće Centar za nuklearnu nauku, tehnologije i inovacije u Vinči, i tu će biti izgrađen istraživački reaktor, ali se postavlja pitanje koji kadar će biti zaposlen u ovom pogonu.

Đorđe Lazarević iz Nuklearnih objekata Srbije i Slobodan Bubnjević, naučni novinar, govoreći za N1 o najavi izgradnje nuklearnog centra u Srbiji ističu da se ne znaju mnogi detalji koji su vezani za taj sporazum, a koji su od presudne važnosti za sva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << navedena pitanja oko izgradnje nuklearnog centra.

Oni su za N1 rekli i da je trenutno zakonom u Srbiji zabranjena izgradnja nuklearnih elektrana, kao i kada bi se to promenilo, potrebno bi bilo najmanje 20 godina da se stvori kadar koji bi vodio takav objekat.

"Mi smatramo dobrodošlim taj sporazum. Saradnja sa razvijenom zemljom u toj oblasti, a svakako je Rusija gigant za nas je ohrabrujuća i možemo da je pozdravimo. Međutim, nemamo dovoljno podataka, a ono što javnost očekuje je da kažemo kakva je namena tog reaktora koji je predviđen u okviru Centra", kaže Lazarević.

Bubnjević napominje da potpisivanje ovakve vrste sporazuma i raduje i izaziva određeni strah.

"Kada čujemo da jedna moćna strana kompanija investira u izgradnju istraživačkog centra to je dobra stvar za Srbiju. S druge strane, u ovoj konkretnoj oblasti, mi danas nemamo nuklearnih inženjera koji rade u tom programu. Tu vrstu iskustva nemamo već nekoliko decenija. Mi dosta dugo nismo školovali takve kadrove", kaže Bubnjević.

Lazarević navodi da ukoliko se naša država odluči za izgradnju istraživačkog reaktora, to ne mora da znači da će se izgraditi i nuklearna centrala.

"Na nuklearnoj centrali od 1000 megavata radi 400 ljudi, a na reaktoru snage kakav ovde možemo da očekujemo, radi 200 ljudi", kaže on i podseća da bi i tih 200 ljudi koji bi eventualno radili, bili problem. "Mi nismo imali nuklearnu elektranu, pa nismo imali ni kadar. Kada se krene u planiranje, planski se stvaraju kadrovi", objašnjava Lazarević.

Na pitanje ko bi radio u novom centru i čiji bi se kadrovi tu nalazili, Lazarević kaže da će ruski stručnjaci u svakom slučaju obučiti naše kadrove, dok Bubnjević izražava zabrinutost, jer bi postojala opasnost da kompletan bezbednosni rizik zbog nedostatka kadrova, preuzmu Rusi u tom centru.

"Vrlo je spekulativno govoriti o periodu koji je potreban da se reaktor izgradi. Scenario koji bi mogao da se dogodi je taj da dobijemo elektranu od 1000 megavata, i da u njoj imamo dva, tri čoveka sa iskustvom iz Vinče, a da sve ostalo budu ruski inženjeri. To je zastrašujući scenario. Vi ste kontrolu nad objektom koji predstavlja potencijalno najveći mogući bezbedonosni rizik, prepustili stranoj državi, a vi ne znate šta će se sa tom zemljom dešavati", ističe Bubnjević.

Podsetimo, kako su ranije pisale "Novosti", u Srbiji bi u saradnji sa Rusijom trebalo da bude izgrađen nuklearni reaktor, ali ne i nuklearna elektrana. Istraživački reaktor, takozvane nulte snage, proizvodiće radioaktivne izotope za medicinu i različita istraživanja.

Ipak, gradnja nuklearne elektrane moraće u nekom trenutku da dođe na red zbog sve manjih zaliha fosilnih goriva, objasnio je za isti list ranije jedan od srpskih nuklearnih fizičara. Međutim, za to je potrebno promeniti zakone, jer prema postojećim propisima u Srbiji je zabranjena izgradnja nuklearnih postrojenja. Moratorijum na izgradnju, koji je donet 1989. godine, nakon černobiljske katastrofe, istekao je posle 25 godina, kada je usvojen Zakon o zabrani gradnje nuklearnih elektrana.

Autor: N1, Novosti

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.