Stotinu medicinskih sestara, bez odgovarajuće diplome, u PU Radosno detinjstvo!

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Okt.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stotinu medicinskih sestara, bez odgovarajuće diplome, u PU "Radosno detinjstvo"!

NOVI SAD - Preko stotinu medicinskih sestara, zaposlenih u PU „Radosno detinjstvo", moraće da se doškoluju o vlastitom trošku, kako ne bi izgubile posao. Gradska prosvetna inspekcija je, naime, u martu posetila ovu ustanovu i utvrdila u njoj nepravilnosti, prema kojoj su medicinske sestre za rad sa decom do tri godine zapošljavane van važećih propisa, piše "Dnevnik".

"Samo dva smera srednje medicinske škole mogu da rade sa decom, a to su pedijatrijska >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sestra-tehničar i medicinska sestra-vaspitač. U opštem aktu predškolske ustanove „Radosno detinjstvo" je, međutim, dodat obrazovni profil medicinske sestre-tehničara opšteg smera suprotno Pravilniku o vrsti stručne spreme.

"Predškolska ustanova je, dakle, na svoju ruku promenila Pravilnik, dodavši i opšti smer Medicinske škole kao adekvatan uslov za zapošljavanje", rekao je glavni inspektor Gradske prosvetne inspekcije Nikola Babić.

On kaže da je inspekcija predložila meru usklađivanja opšteg akta „Radosnog detinjstva" sa propisima sa akcentom na to da budući prijem i zapošljavanje medicinskih sestara bude u skladu sa zakonom. Babić je obazrivo dodao da nisu predložene nikakve mere u kojima se spominju trenutno zaposleni.

Reagujući na predložene mere, ova predškolska ustanova preporučila je zaposlenim medicinskim sestrama da pođu na dokvalifikaciju kako bi stekle odgovarajuću titulu za radno mesto, medicinska sestra-vaspitač.

U Dečanskoj ulici na Klisi, u okviru privatne srednje medicinske škole „Hipokrat", 18. avgusta se baš, igrom slučaja, otvara taj smer i uprava „Radosnog detinjstva" upućuje medicinske sestre u tu školu na upis. Pomoćnik direktora „Radosnog detinjstva" Borislava Samardžića, gospođa Slavica Bjeljac kaže da je dokvalifikacija još uvek na dobrovoljnoj osnovi i da zaposlene mogu da upišu koju god školu žele, čak i u drugom gradu, samo da imaju važeću diplomu.

"Dok na snagu ne stupi nov Zakon o predškolskom obrazovanju, koji je u pripremi, naše medicinske sestre mogu da odbiju stručno usavršavanje, jer ih niko ne primorava na to. Predložili smo dokvalifikaciju kako bismo postepeno stručne spreme zaposlenih prilagodili njihovim radnim mestima. Naglašavam da dolazak prosvetne inspekcije u našu ustanovu nije razlog zbog kojeg smo se odlučili na usavršavanje medicinskih sestara već da to radimo zbog zakona koji to nalaže", rekla je Bjeljac i dodala da nemaju finansijskih mogućnosti kako bi zaposlenima omogućili bilo kakve beneficije pri doškolovanju.

Na pitanje koliko se već godina u „Radosno detinjstvo" zapošljavaju medicinske sestre koje po zakonu ne mogu da rade sa decom, ona kaže da je nekada zakon to dozvoljavao. Kako saznajemo, osim medicinskih sestara opšteg smera, trenutno u „Radosnom detinjstvu" kao vaspitači rade i medicinske sestre akušerskog smera, bilozi i laboranti.

Medicinske sestre su, naravno, ogorčene što „vadeći fleke" svoje firme moraju same da plate upis od 300 evra i da polože deset ispita, od kojih svaki košta 3.000 dinara. One kažu da im je dokvalifikacija predočena kao moranje, a ne kao dobra volja.

Takođe, žale se na to da u predškolskoj ustanovi iz dana u dan sve više vrše pritisak na njih da upišu privatnu školu „Hipokrat" ili školu u Beogradu (jer su samo te dve ponude dobili) i da što pre donesu potvrdu iz škole kojom će upis dokazati. Gotovo sve sagovornice uplašene su, da će, ako odbiju doškolovanje, dobiti otkaz zauzvrat.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.