Izvor: Luftika.rs, 10.Maj.2021, 12:40

Stižu kovid-sertifikati: Evo kako i kuda možete putovati i bez vakcine

Svi građani koji su prethodnih meseci vakcinisani za nekoliko dana će moći da dobiju digitalni kovid-sertifikat na sopstveni zahtev, potvrđeno je u Vladi Srbije.
Prema ranijim najavama, digitalni sertifikat pokazivaće kada ste vakcinisani, preležali koronu ili uradili PCR test, a jedna od mogućih opcija koja se pominjala je i da će digitalni sertifikat postojati u obliku aplikacije za mobilni telefon, prenosi Mondo.
Srbija je podelila svoje sertifikate sa Svetskom zdravstvenom >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << organizacijom, kao i sa još nekim zemljama, obelodanila je nedavno premijerka Ana Brnabić.
Srpski sertifikat već priznaje Mađarska, a o međusobnom priznavanju pregovaramo sa Grčkom, Slovenijom i Izraelom, a moglo bi se očekivati da naš sertifikat prizna i Turska.
Još uvek nije poznato da li će naš digitalni kovid-sertifikat priznati i druge zemalje članice Evropske unije.
– Još nije poznato na koji će način EU priznavati sertifikate sa državama van EU, pa i sa nama kao pristupajućom zemljom, ali je najavljeno da će Evropska komisija sarađivati sa Svetskom zdravstvenom organizacijom po ovom pitanju – rekla je nedavno ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.
Zove more: Mere sve blaže Bez PCR testa ili dokaza o vakcinaciji, trenutno je moguće putovati u zemlje regiona – Crnu Goru, Severnu Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu i Albaniju.
Grčka bi sledeće nedelje trebalo potpuno da otvori granicu za građane Srbije i omogući im ulazak sa PCR testom ili dokazom da je prošlo 14 dana od revakcinacije bilo kojom vakcinom protiv kovida.
– Nadamo se da će dozvoliti i antigenski test koji je dosta jeftiniji, naročito zbog dece – kaže Vladimir Vlaho iz turističke agencije Sabra.
Za vaučer od 5 hiljada za odmor u Srbiji proveravaju primanja, prebivalište, porodično stablo i krvnu sliku

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.