Izvor: Radio 021, 02.Avg.2019, 12:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Suština nije čitanje poverljivog dokumenta, nego da je Vučić prisluškivan

Predsednik republike, Vlada i Skupština Srbije po zakonu mogu sa bilo kog dokumenta skinuti oznaku tajnosti, izjavio je ministar policije Nebojša Stefanović i poručio da nije suština to što je predsednik čitao na televiziji poverljiv dokument, već je suština da je on praćen i prisluškivan.

Prema njegovim rečima, Aleksandar Vučić je na televiziji čitao dokument koji je nosio oznaku tajnosti ali se ticao njega i to je učinio u interesu javnosti, jer su neki govorili >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da nije tačno da je praćen i prisluškivan.

"Pokazao je informaciju koja se tiče njega lično", izjavio je Stefanović i dodao da druge osobe koje se spominju više nisu tu, ne obavljaju nikakvu funkciju u Srbiji, a oni koje je Vučić pomenuo dali su mu saglasnost da to učini, jer se i njih tiče da su bili pod merama.

Stefanović je, govoreći o osobama koje su pratile Vučićevu decu, konstatovao da "postoji povećano interesovanje određenih lica i u širem smislu obaveštajnih struktura za decu predsednika".

Stepanović: U čemu je tu državni interes

Glavna i odgovorna urednica "Nove ekonomije" Biljana Stepanović ocenila je kao presedan to što je predsednik Srbije, gostujući na TV Pink, čitao delove zvaničnih izveštaja BIA sa oznakom državna tajna.

"Volela bih da znam da li se ikada u istoriji desilo da predsednik jedne države drži u rukama dokumenta na kojima piše strogo poverljivo, da čita šta u njima piše i denuncira svoje najbliže saradnike", rekla je Stepanović za N1. Ona podseća da u Zakonu o tajnosti podataka piše pod kojim uslovima se skida oznaka tajnosti.

"Kad je u interesu države ili zbog nekih međunarodnih obaveza. Volela bih da pitam predsednika koji je državni interes bio da on uradi ovo što je sad uradio, da na ovaj način uruši dodatno još jednu instituciju", rekla je Stepanović. Ocenjuje da je reč o političkom rijalitiju kojim se "nanosi ogromna šteta državi Srbiji".

Autor: Beta, N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.