Izvor: Luftika.rs, 18.Jun.2019, 16:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski policajac sme da upotrebi elektrošoker na trudnicama i mentalno obolelima

Novi pravilnik o policijskim ovlašćenjima usvojen je 10. juna, a posebno su problematične stavke koje se tiču suzavca, spreja, šokera i električne palice, piše Nova ekonomija.
Iz navednog pravilnika vide „moguće teške posledice upotrebe tih sredstava prinude“, a taj pravilnik prati izmene Zakona o policiji koji je menjan prethodne godine.
U tom pravilniku se navodi da prilikom upotrebe nadražujućeg spreja nad nekom osobom, njoj se mora „odmah pružiti stručna medicinska >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << pomoć“.
Nakon upotrebe raspršivača, policajac treba da u skladu sa mogućnostima odvede tu osobu u nekontaminirano područje i okrene je licem prema vetru, ventilatoru ili sličnom sredstvu, a osoba nad kojom je upotrebljen treba da ispere lice i oči hladnom vodom, kao i da rashladi „kontaminirana područja tela“ vodom, ledom ili mokrim oblogama da bi se izbeglo oticanje.
Ukoliko policajac upotrebi elektrošoker i električne palice navodi se da će odmah omogućiti pružanje stručne medicinske pomoći ako osoba „ostane u stanju stresa, šoka ili ako je lice pod uticajem alkohola ili drugih psihoaktivnih supstanci ili ima druge zdravstvene probleme ili traži medicinsku pomoć“.
Navedena elektromagnetna sredstva mogu se upotrebiti „izuzetno, sa naročitom pažnjom i za najkraće moguće vreme“ i na osobama koje su ranjene, obilno krvare, trudnicama, mentalno obolelim osobama i srčanim bolesnicima, ali samo u slučaju da nije moguće upotrebiti drugo sredstvo prinude.
Prilikom korišćenja električne palice ili šokera policajci su upozoreni da ne nišane glavu i vrat, kao i da ne upotrebljavaju pomenuta sredstva ukoliko osoba ima odeću nakvašenu zapaljivim supstancama. Ukoliko osoba ipak bude pogođena u predelu grlenih arterija, ona mora odmah biti odvedena u medicinsku ustanovu.
Nova ekonomija je navela da je pomenute izmene i promene drugih zakona iz oblasti bezbednosti kritikovala Koalicija prEUgovor, navodeći da su umanjile mogućnost kontrole i transparentnost bezbednosnih institucija, kao i da su ojačale ovlašćenja njihovog političkog rukovodstva.
Mislili ste da živimo u „Velikom bratu“, a država nam tek sprema ono najgore

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.