Srpska dijaspora u svemiru ima skoro 1.000 stanovnika

Izvor: Radio 021, 08.Nov.2016, 23:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska dijaspora u svemiru ima skoro 1.000 stanovnika

Prva svemirska država Asgardija nije stara ni mesec dana, a srpska dijaspora tamo broji već skoro 1.000 stanovnika.

Dr Igor Ašurbejli ruski naučnik i svemirski sručnjak, 12. oktobra u Parizu obelodanio je osnivanje prve svemirske nacije. Asgardija je dobila već pola miliona zahteva za državljanstvo, a iz naše zemlje stiglo je za sada njih 954, što nas stavlja na 57 mesto od 233 zemlje iz koje su stigli zahtevi, piše Blic.

Najviše zahteva imaju Kinezi - 140.000, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << drugi su Amerikanci sa 55.000, a treći Turci sa 44.000. Sledeće godine ovaj naučnik planira da finansira slanje prvog satelita u svemir koji će predstavljati teritoriju ove zemlje, koja za početak neće biti naseljena.

Trenutno Asgardijci učestvuju u konkursu za izbor državne zastave i himne, a upis novih građana je zaustavljen, zbog preopterećenja omalenog državnog aparata.

- Svetu preti opasnost od neregulirane eksploatacije svemira. Ključna ideja Asgardije je mir u svemiru i pokušaj sprečavanja da se zemaljski sukobi prebace u svemir. Asgardija je jedinstvena s filozofskog aspekta jer je naš cilj služiti čitavom čovečanstvu, bez obzira na lično bogatstvo pojedinca te prosperitet zemlje u kojoj se rodio – objasnio je Ašurbejli prlikom osnivanja nove nacije.

On je najavio i da nova nacija, koja već ima formiranu vladu sa 11 ministarstava, planira da u budućnosti zatraži prijem u Ujedinjene nacije. U manifestu prve vanzemaljske nacije stoji da zakoni koji se tiču svemira ne smeju postati zakoni džungle, te da se resursi u svemiru moraju zaštiti, jer pripadaju svakom od nas.

Naziv države i nacije dolazi iz nordijske mitologije, gde Asgard predstavlja grad u nebesima, odnosno zemlju bogova.

Inače, Ašurbejli je rođen u Azerbedžanu u Bakuu, a posle diplome na državnoj akademiji seli se u Moskvu. Dobitnik je UNESCO-ve medalje za doprinos u razvoju nauke i nanotehnologije. U Beču je osnovao Međunarodni svemirski istraživački centar (AIRC), koji proizvodi sisteme i alate koji se koriste u visokotehnološkim firmama.

Autor: Blic

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.