Izvor: Radio 021, 27.Okt.2019, 21:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija godišnje uveze 54.000 tona ulja, ali ga ne reciklira

Srbija godišnje uveze oko 54.000 tona ulja, a uspe da sakupi samo jedan procenat, pa je pitanje gde završi ostatak ulja.

Kako pravilno upravljati i odlagati otpadna ulja bila je tema ekološke radionice u Regionalnoj privrednoj komori Šumadijskog i Pomoravskog okruga.

Cilj je, prema rečima organizatora, da se uspostavi adekvatan sistem koji bi se ugradio u postojeće zakone o zaštiti životne sredine, kao i da se donesu adekvatni zakonski propisi i regulativa, prenela >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je Radio televizija Kragujevac.

Radi se o otpadnom materijalu koji je visoko polutantan, a u Srbiji ne postoji adekvatan tretman za ovu vrstu otpada. Jedino rešenje jeste sakupljanje, privremeno skladištenje i izvoz, radi reciklaže.

Cilj radionice bio je da se predstave načini za upravljanje otpadom koji nastaje upotrebom industrijskih ulja i maziva. O postojećim regulativnim okvirima za upravljanje otpadnim uljima govorila je Radmila Šerović, načelnica Sektora za upravljanje otpadom u Ministarstvu zaštite životne sredine.

Ona je istakla da je, prema podacima iz 2010. godine, kada se počelo sa sistemom upravljanja otpadnim uljima, Srbija imala čak pet reciklera za upravljanje otpadnim uljima i to za tretman i za ponovno korišćenje. Sada samo jedan operater radi regeneraciju otpadnih ulja na teritoriji grada Beograda.

Za razliku od ostalih vrsta opasnog otpada, otpadno ulje je višestruko opasno jer se sadržaj toksičnih materija ne može unapred pretpostaviti, a otpadno motorno, naročito trafo-ulje, može bespovratno zagaditi vodu, vazduh, zemljište.

U Srbiji je ovaj problem počeo da se rešava, a o međunarodnim iskustvima govorile su vodeće kompanije za upravljanje otpadnim uljima u Evropi.

Zato je potrebno da se uspostavi konsenzus o potrebi da se zakonski reguliše odlaganje otpadnih ulja i drugog otpadnog otrova, kako bi se domaći propisi usaglasili sa zakonom EU, što je i predmet 27. poglavlja Sporazuma o pridruživanju Evropskoj uniji.

Autor: RTK

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.