Sporazumi Srbije i Republike Srpske ne olakšavaju postupak dobijanja dvojnog državljanstva

Izvor: Radio 021, 04.Sep.2018, 17:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporazumi Srbije i Republike Srpske ne olakšavaju postupak dobijanja dvojnog državljanstva

Nikola S. iz Republike Srpske, koji stanuje u Novom Sadu, podneo je zahtev za državljanstvo 10. aprila ove godine, nakon čega je predao i molbu za ubrzani postupak, a odgovor i pet meseci kasnije nije dobio.

"Iako, kako mi je rečeno, imam prava na državljanstvo, rekli su mi i da moram da čekam oko godinu dana, jer sve to ide jako sporo. Pošto sam hteo da ubrzam postupak, jer su mi papiri potrebni zbog posla, rekli su mi da ukoliko napišem molbu to može da bude i mnogo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << brže. Međutim, ništa ni od toga nije bilo. Pitanje je da li je i do koga je ta molba uopšte i stigla", objašnjava Nikola za 021.

Čekanje na državljanstvo predstavlja problem jer nije u mogućnosti da bude prijavljen na poslu, pa radi preko studentske zadruge. Staž mu, samim tim ne ide, a zaposlen je već dve godine.

"Takođe kao stranac ne mogu da boravim u Srbiji duže od tri meseca u periodu od šest meseci. Odmah se dobija kazna ako se prekorači taj limit dana. Kazne su od pet do 35 hiljada. Već su me jednom kaznili i morao sam da u periodu od 30 dana napustim državu", dodaje on.

Nikola je rođen u Srbiji, boravi u Novom Sadu kao student četiri godine, zaposlen je dve godine, a od proleća, oženjen je državljankom Srbije, sa kojom ima i dete.

"Za nekog ko je rođen u Republici Srbiji, ko se izjašnjava kao Srbin, i ko je ušao u brak sa državljankom Srbije, po logici stvari, u takvim slučajevima rešenje bi trebalo da bude brže i jednostavnije. Nije isto da li neko po jednom osnovu ima pravo na nešto ili po tri", smatra advokat Željko Simić.

Nikola nije jedini koji se našao u ovakvoj situaciji. Jelena B, studentkinja iz Bijeljine koja već nekoliko godina stanuje u Novom Sadu, za 021 kaže da rešenje o državljanstvu čeka više od pola godine, a da je u međuvremenu ostala bez jednog posla, jer nisu mogli da je prijave drugačije, osim preko studentske zadruge.

Veliki problem predstavlja i to što, kako je rečeno pojedinim građanima Republike Srpske u Srbiji, nakon što im istekne prijava boravka, oni moraju na tri meseca da napuste Srbiju, da bi tek onda ponovo prijavili boravak. Ovo je procedura za koju advokat Željko Simić nije čuo, a i koja nije navedena u Zakonu o državljanstvu.

Naime, Nikoli je prijava istekla u periodu kada je njegova nova porodica dobila prinovu, pa nije bio u mogućnosti da napusti zemlju na tako dug period. "Hoćeš da zadržiš ljude u Srbiji, a sad tog mladog čoveka zlostavljaš formalnostima. Ako naiđe na problem oko državljanstva, na problem oko nalaženja posla, pa na problem oko nekih formalnosti u banci, a zna da je situacija u mnogim drugim zemljama bolja, biće motivisan da ode", kaže Simić za 021.

Inače, Zakon o državljanstvu Republike Srbije ne predviđa vremenski okvir u kojem je nadležni organ obavezan da reši svaki pojedinačni zahtev, ali dugogodišnja praksa je pokazala da je za to najčešće potrebno više od godinu dana.

Ipak, kako piše u Zakonu o državljanstvu, postupak po zahtevima za sticanje i prestanak državljanstva Republike Srbije koji vodi nadležno ministarstvo za unutrašnje poslove hitan je. Šta tačno znači odrednica "hitno", nije jasno. Primera radi, na rešenje o dobijanju ili nedobijanju državljanstva Mađarske, koja je i članica EU, čeka se od 6 do 12 meseci, bez obzira na postojanje ili nepostojanje sporazuma sa državom porekla građanina koji podnosi zahtev za državljanstvo.

Prijateljstvo Srbija - Republika Srpska: samo lepa slika u medijima?

U novembru 2017. godine Vlade Srbije i Republike Srpske potpisale su više sporazuma o saradnji nakon zajedničke sednice u Palati Srbija u Beogradu. Sporazum o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Srbije i Republike Srpske potpisan je još 2001. godine, a ustanovljen je i nacrt Deklaracije o opstanku srpskog naroda koji uspostavlja paralelne odnose između dve republike. Trenutno se u različitim gradovima širom Srbije organizuju Dani Republike Srpske.

Šta sve ovo znači za građane dve republike?

"Po sporazumima je sve jasno. Od zahteva, preko izjave da se neko oseća pripadnikom srpskog naroda. Ovde se politika umešala zato što se pokazalo statistički da obično ti koji uzmu državljanstvo, da se i presele u Srbiju. Administrativno se destimuliše veći priliv državljana Republike Srpske u Srbiju. Svi koji su podneli zahtev će verovatno dobiti državljanstvo pre ili kasnije, pitanje je samo da li će ih mrcvariti dva meseca, šest meseci ili godinu dana i da li će oni u međuvremenu odustati", kaže Simić za 021.

Advokat smatra da iako je važno da dobri odnosi između republika postoje, oni se često svode na marketinške trikove, jer rukovanja političara i potpisivanje povelja ne znače mnogo običnim građanima. "Onako kako je predstavljeno u javnosti, treba da bude u praksi", napominje Simić.

Autor: Dragana Prica - dragana@021.rs

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.