Spoj istorije i prirode na kulturnoj manifestaciji Čuvarkuća 8. septembra u Kupinovu

Izvor: Radio 021, 03.Sep.2018, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spoj istorije i prirode na kulturnoj manifestaciji "Čuvarkuća" 8. septembra u Kupinovu

Kulturna manifestacija "Čuvarkuća" održaće se u subotu, 8. septembra, u Domu kulture Kupinovo (Đorđa Markovića 2), sa početkom u 14 časova.

Kupinovo je najjužnije naselje u Sremskom okrugu i u celoj Vojvodini uopšte, na obodu Obedske bare, koje odlikuje niz posebnosti i razvojni put sa dugom tradicijom.

Arheolog Petar Odobašić ističe da će međukulturalnost na manifestaciji upotpuniti i učesnici Međunarodnog arheološkog kampa.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<
"U toku je i peti Međunarodni arheološki kamp u Kupinovu, koji okuplja mlade volontere iz celog sveta, te će posetioci imati priliku da razgovaraju sa gostima iz Meksika, Rusije i drugih zemalja. Oni će nakon manifestacije Srbiju i Kupinovo predstaviti sa svim saznanjima koja steknu i biće ambasadori naše zemlje", napominje Odobašić.

Kupinovo odlikuje niz posebnosti, poput prve pravoslavne crkve u Vojvodini iz 15. veka, tvrđave Kupinik, potom prve crkve-brvnare. U pitanju je malo selo sa tri pravoslavna hrama i etno kućom, a Odobašić najavljuje da će manifestacija u subotu biti spoj istorije i prirode.

“Uz kulturni sadržaj neizostavan je i deo specijaliteta Kupinova, te će gosti uživati u degustaciji starinskih i pomalo zaboravljenih jela i poslastica, čime će manifestacija biti upotpunjena", dodaje on.

Posetioce očekuje bogat kulturni program, koji organizuje Fondacija 021. Svečano otvaranje biće upriličeno izložbom umetničkih slika nastalih u koloniji "Čuvarkuća".

U kulturno-umetničkom programu nastupiće KUD Kupinik, a potom Tamburaška banda Kupinovo.

Udruženje žena Majka Angelina predstaviće tradicionalna jela i recepte: nasuvo valjuške, kolače na kurzovini i salčiće.

Svi koji dođu na ovu manifestaciju, biće u prilici da prisustvuju i izložbi proizvoda domaće radinosti, te predstavljanju udruženja žena, pčelara, zanatlija i njihovih rukotvorina.

Poseban deo manifestacije sledi od 15.30h - izlet do Etno kuće i crkve Svetog Luke.

Realizaciju projekta finansijski podržava Evropska unija (europa.rs); Balkanski fond za demokratiju Nemačkog Maršalovog fonda SAD i ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu (www.norveska.org.rs). Cilj projekta je promocija zajedništva i saradnje nacionalnih, verskih i kulturnih zajednica u Vojvodini sa parolom da je "Vojvodina naša kuća".

Autor: 021.rs

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Manifestacija "Čuvarkuća" 8. septembra u Kupinovu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Sep.2018

Treća kulturna manifestacija pod nazivom Ćuvarkuća biće održana u Kupinovu u subotu 8. septembra u 14 časova. Manifestaciju organizuje CeSer iz Rume, u saradnji sa Fondacijom 021 Novi Sad.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.