Izvor: Radio 021, 25.Maj.2020, 09:05

Spejs Iks (Space X( NASA svemirska misija: Astronauti završili probu za istorijsku misiju

Dag Harli i Bob Benken su pripremili i sebe i svoju opremu za let na svemirsku stanicu u sredu.

SPACEXPosada se na probama vezala u kapsuli Kru dragon

NASA astronauti Dag Harli i Bob Benken su završili probe oblačenja odela za let na Međunarodnu svemirsku stanicu ove srede.

Ova misija, koja predstavlja prvi odlazak posade sa američkog tla u prethodnih devet godina, poslaće ovaj duo na put ka orbiti u Spejs Eks Falkon raketi i kapsuli Kru Dragon >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << (Crew Dragon).

U pitanju je demonstracija novog „taksi" servisa koji će američka svemirska agencija kupiti od kalifornijske firme.

Poletanje će biti u sredu u 22:33 časova (16:33 po lokalnom vremenu).

Korona virus zaustavio let na Mesec Obrađene fotografije posle pola veka otkrile detalje života na letelici misije Apolo 13 Nasa traži astronaute za put na Mesec - da li ste zainteresovani

Međutim, vremenske prilike u blizini Kenedi svemirskog centra u Floridi možda imaju druge planove.

Prognoza koju je u subotu objavila 45. meteorološka eskadrila američkih vazduhoplovnih snaga predviđa svega 40 odsto šanse za povoljne uslove u vreme lansiranja.

Postoje velike šanse da će oko Kenedi kompleksa biti gustih oblaka, kiše, pa čak i grmljavine.

Ako kontrolori budu prinuđeni da odustanu, svi će se vratiti u subotu za drugi pokušaj.

NASATradicija: Harli i Benken izlaze iz zgrade u Kenedi kompleksu

Harli i Benken su sada završili sa pripremama.

Tokom probe oblačenja ovaj par je isprobao njihova posebno napravljena svemirska odela, prošetali do Tesla vozila, a zatim se odvezli šest kilometara do čuvenog Kenedi kompleksa za lansiranje.

Njihova Spejs Eks Falkon-9 raketa je podignuta na platformi od četvrtka.

Astronauti su zatim ušli u lift servisne kule kako bi se popeli do pristupne rampe u ušli u kapsulu.

Proba je dala mogućnost svom osoblju koje učestvuje u lansiranju - ne samo Harliju i Benkenu - da se podsete na ono što ih očekuje.

NASAČuveni "astro-kombi" koji je viđen na mnogim svemirskim misijama zamenjen je Tesla vozilom sa vratima poput ptičjih krila. Vlasnik Spejs Eksa, kao i Tesle, je Elon Mask.

Mnogo pažnje je usmereno na ovu misiju. Od kako su svemirski šatlovi prestali sa radom 2011. godine Amerike nije uspela da u svemir pošalje svoje astronaute.

Slanje posada na Međunarodnu svemirskD stanicu je u prethodnih devet godina bio zadatak koji je u potpunosti poveren Rusiji i njenoj Sojuz raketi i kapsulnom sistemu.

NASA je sklopila ugovor sa kompanijom Spejs Eks i gigantom Boing kako bi nastavila tamo gde su šatlovi stali.

Razlika ovog puta leži u tome što agencija neće biti vlasnik letelica niti će upravljati njima. NASA će samo kupiti „karte za vožnju".

Spejs Eks i Boing će moći da pridaju njihove usluge drugim svemirskim agencijama, kompanijama, pa čak i pojednicima.

Harli i Benken su dali ime svojoj Dragon kapsuli u tradiciji svih prethodnih svemirskih posada. Otkriće ime u sredu.

NASANije bilo lansiranja sa posadom u Kenedi svemirskom centru od poslednje misije svemirskog šatla 2011.NASAProba u subotu izvedena je za potrebe astronauta i kontrolnih timova misijeNASAKada se Benken i Harli sledeći put budu peli u kapsulu - neće biti samo probaNASAUkoliko vremenske prilike dozvole, raketa će biti poleteti u sredu u 16:33 po lokalnom vremenuMAXARSlike u visokoj rezoluciji Kenedi platforme 39A napravljene preko satelita WorldView-3

Možda će vas zanimati i:

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.