Socijalne karte samo prazna priča već decenijama

Izvor: Radio 021, 08.Nov.2016, 22:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Socijalne karte samo prazna priča već decenijama

Po nekim istraživanjima, u Srbiji gotovo četvrtina stanovništva živi veoma teško.

Procenjuje se da je više od 600.000 ljudi veoma siromašno, a situaciju pogoršava i to što je mnogo građana čija su mesečna primanja ispod 20.000 dinara. Mnogi od njih korisnici su određenih socijalnih davanja, kao što su pogodnosti pri plaćanju struje, gasa i grejanja za energetski zaštićene kupce.

Nažalost, nije retko da i građani koji ni po čemu ne pripadaju ugroženoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kategoriji stanovništva imaju neko od socijalnih primanja, a istovremeno voze automobile skuplje od 60.000 evra. Da bi se precizno utvrdilo koliko je građana kojima je pomoć zaista potrebna, pomoglo bi uvođenje socijalne karte, koju bi trebalo da imaju svi građani, a kada budu postojale trebalo bi očekivati pravedno ostvarivanje socijalnih i ostalih prava.

Iako je pre nešto više od dve godine ministar za rad Aleksandar Vulin najavio da će radi pravilnije i pravednije raspodele pomoći siromašnim građanima biti urađene socijalne karte, njih još nema, a u tom ministarstvu kažu da postupak njihove izrade još uvek nije okončan.

Iz Ministarstva ističu da je, nakon što su u maju 2014. godine sagledani svi aspekati važni za izradu socijalnih karata, utvrđeno da je potrebano napraviti nekoliko koraka – odgovarajući zakonodavni okvir, uređivanje podataka iz evidencija i baza podataka različitih državnih i nedržavnih institucija, uspostavljanje saradnje među relevantnim sektorima, unapređenje sistema za prikupljanje i analizu podataka i izveštavanje, sprovođenje dokaznog postupaka radi utvrđivanja imovnog stanja korisnika... To sve zahteva višegodišnji rad i radno angažovanje značajnog broja ljudi, a uz to potrebno je i da se obezbede mehanizmi za praćenje podataka na godišnjem nivou, piše Dnevnik.

– U oblasti socijalnih davanja neophodno je da se uvede red da bi se dobili precizni podaci koji bi, naravno, bili proverljivi. Uspostavljanje reda u toj oblasti je nužno i potpuno je jasno da je reč o velikom i dugotrajnom postupku, ali jednom se mora započeti. Naime, socijalne karte podrazumevaju utvrđivanje imovinskog i ekonomskog statusa građana i kada se to uradi biće daleko lakše pratiti promene, koje se svakako dešavaju, i proveravati ih – kaže predsednica Asocojacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić.

Prema njenim rečima, potpuno je jasno da uvođenje socijalnih karata mnogo košta, jer je reč o obimnom poslu koji traži angažovanje mnogo ljudi, ali je sigurno i da bi se to veoma brzo isplatilo pošto bi se uspostavio red i utvrdio sistem rada koji bi onemogućio prevare i malverzacije.

– O tome se govori decenijama, ali se do sada ništa nije promenilo. Nedostatak sistema u toj oblasti je na štetu svih građana, a ne samo onih kojima je takva vrsta pomoći zaista potrebna. Naime, novac koji se izdvaja za socijalna davanja je novac građana Srbije, koji imaju prava da znaju kojoj kategoriji stanovništva je takva vrsta pomoći potrebna, a to je i postulat uređenog društva – navodi Ranka Savić.

Autor: Dnevnik/ foto: Pixabay

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.