Izvor: Luftika.rs, 31.Jul.2021, 14:55

Snežanina majka je držana u podrumu doma i preminula zbog zanemarivanja

Snežana Pantelić, ćerka preminule bivše štićenice doma Holidej haus, kaže da su netačni navodi da je njena majka bolovala od teškog oblika raka mozga i da je bila dementna, ponavljajući raniju optužbu da je držana u podrumskoj prostoriji, što iz tog doma za stare negiraju.
Pantelić se osvrnula na gostovanje Radoslava Milovanovića, predsednika Udruženja privatnih ustanova socijalne zaštite, domova za smeštaj odraslih i starijih, koji je prethodno na N1 komentarisao uslove u >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << kojima je bila smeštena njena majka, kao i zdravstveno stanje štićenice.
„Najgnusnija laž je koju je čovek izjavio je da je moja majka bolovala od teškog oblika karcinoma mozga“, rekla je Pantelić u Danu uživo na N1.
Pokazala je dokument za koji je rekla da je poslednji izveštaj lekara specijaliste sa magnetne rezonance iz 2018. godine, koji navodi dobroćudni karcinom hipofize operisan njenoj majci još 1988.
Objašnjava da je njena majka svake dve godine išla na magnetnu rezonancu, jer je doktor ostavio „mali recidiv“ koji je bio na mestu gde nije smeo da operiše, i ističe da je njena majka sa tim živela 35 godina „bez ikakvih problema“.
Pantelić je demantovala i da je njena majka imala prelom kuka, kako je tvrdio Milovanović, već nagnječenje čašice kuka. Ističe da je pitala doktore sa klinike na Banjici da li majka treba da ostane u bolnici, ali su joj rekli da nema potrebe za tim jer stanje nije za operaciju, nego za mirovanje i kontrolu posle 10 dana.
Nakon toga, kako kaže, majku je smestila u dom i odnela devet injekcija da joj daju dnevno, pre kontrole desetog dana. Međutim, iz doma su počeli da joj govore da nema potrebe za kontrolom, navodi Pantelić.
„To mi je postalo sumnjivo jer konstantno, kad sam im se javljala, bilo je – dobro je, dobro je, dobro je, nema potrebe za kontrolom. A kad sam pitala je li majka počela da ustaje, da li je pomerate – a, ne, ne može. Totalna kontradikcija“, rekla je Pantelić.
Naglasila je da njena majka nije imala demenciju, i komentarisala izjavu Milovanovića da se od preloma kuka kroz nekoliko sati javlja demencija.
Naglašava da i onaj ko nije iz sveta medicine mora da zna da te dve stvari nemaju veze jedna s drugom i da je u domu ostavila majku koja je, osim male povrede kuka, bila dobrog stanja i pričljiva.
„Ja sam vratila ženu koja me nije prepoznala, koja je izgledala kao narkoman“, kaže Pantelić i dodaje da je sigurna da je njena majka dobila „ogromne doze sedativa“.
Istakla je da je sačuvala fotografije kao dokaz, da se radi obdukcija i da će, kad se svi dokazi objedine, podneti krivične prijave protiv direktorke doma, glavne sestre i Radoslava Milovanovića, za kog je rekla da „iznosi gomilu laži“.
„Biće histopatologija rađena, jer je (majka) imala brojne otvorene rane na preponama od nemenjanja pelena“, dodala je Pantelić.
Insistira da njena majka nije bila u suterenskoj prostoriji, kao što tvrde Milovanović i direktorka doma Holidej haus Aleksandra Milovanović, nego u podrumu.
„Nisu to uopšte prostorije koje su oni slikali i pokazivali“, rekla je Snežana Pantelić.
Šta se u Holidej hausu tačno dogodilo moralo bi da utvrdi tužilaštvo zajedno sa policijom, poručuje Vladica Ilić iz Beogradskog centra za ljudska prava. A boravak u domovima bi sistemski trebalo da bude bolje definisan.
„Mi, na žalost nemamo zakon koji ovu materiju reguliše na dobar način, a imamo stanje gde su ljudi lišavani slobode, u ustanovama socijalne zaštite, u koje su sami došli i imamo situaciju da su mnogi od tih korisnika izloženi nekom lošem tretmanu“, ističe Ilić.
Ako je nekoga potrebno i sputavati, postoje jasne procedure kada se to radi, kaže Nada Satarić, iz organizacije Amity.
„A to, da neko vezuje korisnika, to je apsolutno nedopustivo. Čak i kada treba na neki način sputavanje korisnika, da bi primio određenu terapiju, da bi bio u miru, oko toga se obaveštava srodnik, konsultuje unapred, ako srodnik nije tu“, ističe Satarić.
Šta se sa majkom Snežane Pantelić događalo trebalo bi da pokažu i nalazi obdukcije. Najavljuje i krivičnu prijavu, a direktorka doma još jednom podvlači da ima dokaze da izgovorene optužbe nisu tačne.
Snežana Pantelić je, kaže, svakog dana pozivala dom i dobijala odgovor da je njena majka dobro. Kada je htela da je zbog ranije dobijene povrede kuka odvede na kontrolu, ubeđivali su je, dodaje, da to nije potrebno. Insistirala je, zapretila policijom, došla po majku i tada videla da su je izveli iz podruma.
„Ja sam se samo tresla i čekala šta ću sada da vidim, kada je izvuku. To su neke stepenice, pa je ukopano, pa odatle su je izvadili. To sam svojim rođenim očima videla“, navodi Pantelić.
Rekla joj je i da je bila vezivana.
Odmah je reagovalo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i uputilo innspekciju. Biljana Zekavica, pomoćnica ministra, rekla je u emisiji “Usijanje” na televiziji Kurir da su inspektori bili sprečeni da uđu i da je deo prostora u domu bio zaključan.

– Zaposleni su rekli da se radi o privatnom prostoru i da nemaju ključ. Bila su 23 korisnika, nije bilo ništa upadljivo kod njih, imali su, međutim, malo zaposlenih. Inspektori su posle obavestili policiju da im je onemogućeno da utvrde celo stanje.
Posle su otišli ponovo, a ni policija nije mogla da otvori, pa su u razgovoru sa dvoje korisnika čuli da su oni bili tamo. Usled činjeničnog stanja biće preduzete mere. Soba za izolaciju je bila u dvorištu i bila je za četiri korisnika, što nije u redu – kazala je Zekavica.
Zbog svega toga, ali i zbog pritužbi srodnika još nekoliko štićenika doma na sličan maltretman, dom je, pisali su mediji, po nalogu inspekcije Ministarstva rada zatvoren na šest meseci.
 

Javna je tajna da smo baku ostavili u domu da umre, samo to niko neće da izgovori naglas

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.