Izvor: Radio 021, 10.Sep.2019, 07:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sloga: Zakon o radu u rukama kriminalaca, muljatora i biznis mešetara

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" pozvali su sve zaposlene širom Srbije kojima se nudi da zbog nekakvog programa rešavanja tehnološkog viška u svojim preduzećima dobrovoljno pristanu na prelazak u druge firme, da dva puta dobro razmisle pre nego se odluče na takav korak.

"Odgovorno tvrdimo na osnovu dosadašnje petogodišnje analize sprovođenja Zakona o radu u praksi da je taj zakon samo oruđe u rukama poslodavačkih kriminalaca, muljatora i biznis mešetara koje štite >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << korumpirani političari iz vlasti u čijim je rukama inspekcijski i pravosudni sistem. Kako drugačije oceniti to što su bivše radnice slovenačke firme 'Fori Textile' ostale bez posla i otpremnina, jer su kroz navodno rešavanje viška zaposlenih upućene da rade u drugu firmu 'Fori Products' gde su ubrzo dobile otkaz i tako ostale i bez posla i bez prava na opremninu", navodi Sloga u saopštenju, a u vezi sa tekstom koji je objavio portal Radnik.rs.

Kako navodi Sloga, umesto da dobiju pomoć Ministarstva rada i inspekcije, radnice su dobile hladan tuš u odgovoru gde se oni (institucije) pozivaju na zakon po kome je zaposlenom omogućen rad kod drugog poslodavca i da tada nema pravo na otpremninu.

"Upravo je ovo to na šta smo kao sindikat oduvek upozoravali da neće valjati, jer je Srbija danas i dokazano totalno haotična zemlja kada je u pitanju tržište rada, za šta će nadamo se morati da odgovaraju svi oni koji su na posredan ili neposredan način učestvovali u nečemu što bi se moglo nazvati socijalni genocid nad svojim narodom", navodi Sloga.

Sindikati zaključuju da je ipak "najveća odgovornost vlasti i ljudi na položajima, pa sve do njihovih socijalnih partnera u liku prodržavnih reprezentativnih sindikata, koji nisu bili zainteresovani za sadržinu zakona i suštinu koju donosi, već isključivo za novac koji se dobijao učestvovanjem u radnim grupama za njihovu izradu".

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.