Izvor: Radio 021, 26.Apr.2021, 21:46

Slabiji odziv privrednika za pomoć države, ne žele da se obavežu da neće otpuštati radnike

Aktuelni podaci ukazuju da je odziv privrede na poziv da država finansira deo zarada zaposlenih firmama u privatnom sektoru skoro za četvrtinu manji nego što je Vlada predvidela, piše portal Biznis.rs.

Tako je prvu polovinu minimalca u aprilu primilo svega nešto više od 1,1 miliona zaposlenih, umesto čitavog privatnog sektora, odnosno svih 1,5 miliona ljudi, tvrde u Fiskalnom savetu.

"Pod pretpostavkom da i u naredna dva meseca broj zaposlenih kojima će biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << isplaćen ovaj vid pomoći ostane blizak aprilskom nivou, u državnom budžetu ostaće skoro 200 miliona evra koje su namenjeni za ovaj vid pomoći privredi", naglašavaju predstavnici Fiskalnog saveta.

Prema mišljenju profesora Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodraga Savića, postoji samo jedan razlog što se interesovanje za ovaj vid pomoći smanjuje.

"Vlasnici firmi i preduzetnici verovatno ne žele da se obavezuju da u narednom periodu neće otpuštati zaposlene, jer kriza još traje i nezahvalno je prognozirati bilo kakve poslovne rezultate", objašnjava Savić.

Kako je ocenio, iznos pomoći po zaposlenom je suviše mali da bi mogao da bude protivteža slobodi poslodavaca da, ukoliko nisu u prilici da posluju, otpuste radnike.

Prema Uredbi, direktna davanja se isplaćuju u aprilu, maju i junu i to u visini polovine minimalne zarade za januar (15.450 dinara) po zaposlenom sa punim radnim vremenom.

Privrednici gube pravo na korišćenje direktnih davanja ukoliko, od dana stupanja na snagu programa pa do isteka roka od tri meseca od poslednje isplate direktnih davanja, tačnije do 30. septembra, smanje broj zaposlenih za više od 10 odsto. Ispunjenost uslova za gubitak prava na korišćenje direktnih davanja proverava Poreska uprava svakog poslednjeg dana u mesecu, od marta do 30. septembra.

Firma koja izgubi pravo na direktna davanja dužna je da vrati novac koji je dobila, sa kamatom, najkasnije u roku od pet dana od dana prestanka prava na korišćenje direktnih davanja.

Autor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.