Izvor: Radio 021, 24.Dec.2019, 23:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sinod SPC apelovao na crnogorske poslanike da ne glasaju za predlog zakona

Sveti Arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) uputio je podršku arhijerejima, sveštenstvu, monaštvu i vernicima crnogorsko-primorske, budimljansko-nikšićke, mileševske i zahumsko-hercegovačke eparhije u nameri da nastave odbranu svojih verskih prava u Crnoj Gori.

 Sinod je apelovao na poslanike u Skupštini Crne Gore da poslušaju glas jerarhije i vernika SPC, i ne glasaju za predlog Zakona o slobodi veroispovesti.

Navodeći da je to već rečeno u zvaničnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << saopštenju Svetog Arhijerejskog Sabora, Sinod je naveo da i sada ponavlja da je SPC protiv predloga zakona kojim "predstavnici vlasti u Crnoj Gori žele da od mitropolije i eparhija SPC nasilno oduzmu crkve i manastire i njihovu imovinu i čijim odredbama bi se ukinulo neotudjivo pravo svakog pojedinca na slobodu veroispovesti i savesti".

Povodom najnovijih dešavanja u Crnoj Gori, a u vezi sa najavljenim usvajanjem predloga Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, Sveti Arhijerejski Sinod SPC upućuje "podršku arhijerejima, sveštenstvu, monaštvu i vernom narodu eparhije: crnogorsko-primorske, budimljansko-nikšićke, mileševske i zahumsko-hercegovačke, da, obodreni silom Duha Svetoga i molitvenim zastupništvom svetih iz roda našega, nastave odbranu svojih verskih prava u Crnoj Gori", navedeno je u saopštenju Sinoda.

Podsećajući na stav Svetog Arhijerejskog Sabora, Sinod je ponovio da se protivi predlogu Zakona kojim, kako je ocenjeno, "predstavnici vlasti u Crnoj Gori žele da od mitropolije i eparhija SPC nasilno oduzmu crkve i manastire i njihovu imovinu i čijim odredbama bi se ukinulo neotuđivo pravo svakog pojedinca na slobodu veroispovesti i savesti".

"Imajući u vidu kakve sve mogu biti posledice usvajanja jednog takvog zakona, apelujemo da poslanici u Skupštini Crne Gore poslušaju glas jerarhije i vernih naše Svete Crkve, koji je nedvosmisleno i jasno izražen na dva crkveno-narodna sabora, i ne glasaju za ovaj predlog", naglašeno je u saopštenju Sinoda SPC.

Istovremeno, Sinod podržava inicijativu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija upućenu Zakonodavnom odboru i Skupštini Crne Gore da predloženi Zakon bude povučen iz procedure.

Tim povlačenjem bi se "stvorili uslovi da se pripremi novi, koji bi bio u skladu sa standardima savremenih demokratskih država i prihvatljiv za Srpsku pravoslavnu crkvu", naglašava u saopštenju Sinod SPC.

Zastupnik Sinoda: Ako usvoje zakon, obratićemo se Ustavnom sudu Crne Gore

Zastupnik Sinoda Srpske pravoslavne crkve (SPC) Minja Nikolić izjavio je da je Predlog zakona o veroispovesti ili uverenja i o pravnom položaju crkava i verskih zajednica, usmeren protiv SPC, i u suprotnosti sa Ustavom Crne Gore i preporukama Venecijanske komisije.

Nikolić je, za TV O2, rekao da je crnogorska vlada zaključila bilateralne sporazume sa Islamskom zajednicom, Svetom Stolicom i Jevrejskom zajednicom, ali nije htela sa mitropolijom crnogorsko-primorskom SPC.

On je naveo da je Predlog zakona protivan Ustavu Crne Gore jer krši načelo ravnopravnosti u odnosu prema Crkvama i verskim zajednicama, kao i da su preporuke Venecijanske komisije o imovinskim pitanjima samo "kozmetički" prihhvaćene, ali nisu suštinski.

"Verujem da će oni koji o tome treba da vode računa, ako već ne budu oni koji predlažu zakon, da će Ustavni sud Crne Gore dati pravilnu ocenu", rekao je Nikolić.

On je naglasio da se SPC u svakom slučaju "ozbiljno priprema i na takav scenario", ako Ustavni sud Crne Gore ne bude našao da postoji neustavnost u odnosu na Ustav Crne Gore.

Autor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Sinod SPC: Apelujemo na poslanike u Skupštini Crne Gore da poslušaju glas jerarhije i vernih naše Svete Crkve

Izvor: Vostok.rs, 25.Dec.2019, 09:21

Saopštenje za javnost Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve Povodom najnovijih dešavanja u Crnoj Gori, a u vezi sa najavljenim usvajanjem predloga Zakona o slobodi vjeroispovjesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.