Sindikati i poslodavci: Nemoguće imati 40 odsto žena u svim firmama

Izvor: Radio 021, 12.Sep.2017, 21:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikati i poslodavci: Nemoguće imati 40 odsto žena u svim firmama

Socijalno - ekonomski savet nije danas prihvatio nacrt Zakona o rodnoj ravnopravnosti, jer smatraju da ima dosta manjkavosti, a i socijalni partneri nisu bili konsultovani pre njegovog donošenja.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da nacrt zakona nije prihvatljiv za sindikate, Uniju poslodavaca i Ministartvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Zato je stav Saveta, kaže, da se predloženi nacrt ne prihvati, te da bi ga trebalo pisati >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << iznova.

Atanacković kaže da ovaj nacrt predviđa dodatne troškove i ima otvorena pitanja kada je reč o njegovoj primeni.

Predsednik UGS Nezavisnost Zoran Stojiljković rekao je da je Savet doneo odluku da se nacrt vrati u raspravu, uz uvažavanje dobrih stvari koje sadrži. Naveo je da je problem u tome što taj nacrt zakona ima rešenja koja je teško implementirati u praksi, a predviđa sasvim konkretne obaveze.

Kaže, takođe, da nisu svi socijalni akteri bili uključeni u njegovu izradu i da su sindikati morali da učestvuju u tome pošto se najviše tiče radnih prava i socijalne zaštite.

- To nije načelna deklaracija koja govori o našim opredeljenjima već uvodi konkretne obaveze koje treba realizovati. Na primer, dosta se tvrdo i linearno uvodi da morate imati 40 odsto zaposlenih žena u svim delatnostima, što je u praksi neostvarivo - naveo je Stojiljković.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović kaže da SSSS nije protiv Zakona o rodnoj ravnopravnosti, već protiv tog nacrta i načina njegovog donošenja.

- Nacrt je bio donet, a da niko u njegovoj izradi nije učestvovao, niko nije razgovarao i nije bilo javne rasprave, što je neprihvatljivo - rekao je Orbović. Mišljenja je da se taj zakon, pored generalno dobrog pristupa, "meša u neke stvari koje nemaju nikakve veze sa rodnom ravnopravnošću".

- Na primer, kada su u pitanju sindikati moramo dostaviti ministarstvu koji su članovi naših organa na svim mogućim pozicijama, od osnovne organizacije u firmi do samog vrha, što je prosto neprihvatljivo - rekao je i dodao da to nije u nadležnosti nijednog ministarstva ili zakona već da se to mora regulisati u okviru samih organizacija. Naglasio je i da su kaznene mere koje predviđa nacrt dosta drastične i da ih je nemoguće prihvatiti.

- Taj zakon je vrlo loše urađen i nesistematičan i zato nije mogao biti prihvaćen ni u kom slučaju - rekao je Orbović.

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je juče da će nacrt zakona biti prosleđen Ministarstvu za rad na doradu. Ona je rekla da kao ovlašćeni predlagač nacrt zakona više neće slati na vladine odbore, već će ga predati Ministarstvu za rad da se doradi onaj deo koji smatraju da je problematičan.

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.