Izvor: Radio 021, 05.Sep.2019, 08:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Šetnja do Meseca" na Petrovaradinskoj tvrđavi uvertira u Noć istraživača

Evropska noć istraživača održaće se 27. septembra po deseti put u Srbiji, a ovoj naučnoj avanturi pridružiće se najveći broj gradova do sada - čak 29.

Svi sadržaji su, kao i prethodnih godina besplatni, dok će se druženje u pojedinim gradovima nastaviti i u subotu, 28. septembra od 16 do 20 časova.

Podsetimo, prva Noć istraživača u Srbiji održana je 2010. godine u Novom Sadu, kada se okupilo više od sto istraživača da deci i zainteresovanim sugrađanima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << omoguće da dožive i iskuse nauku.

"Sve je počelo daleke 2009. godine kada su dva mlada istraživača sa Fakulteta tehničkih nauka, Željko Tekić i Vladimir Todorović, čuli za Researcher’s Night. Ta Noć istraživača održava se u Evropi od 2005. godine, okupljajući naučnike koji te noći sa svima dele svoje znanje i ljubav prema nauci. Željko i Vladimir, i sami zaljubljenici u nauku, poželeli su da ovu veliku naučnu žurku organizuju i u Srbiji", priseća se profesorka na Prirodno-matematičkom fakultetu Tijana Prodanović.

S obzirom na činjenicu da je baš Novi Sad bio grad u kom je sve počelo, ceo septembar će biti posvećen proslavi jubileja, te će se već 10. septembra na Petrovaradinskoj tvrđavi organizovati "Šetnja do Meseca", kao i izložba raketa u holu Prirodno-matematičkog fakulteta.

"Kulturno sklonište" priprema rok svirku u TC BIG, 15. septembra, kada će Novosađanima i gostima našeg grada biti predstavljene naučno-istraživačke grupe koje ove godine učestvuju u događaju. Pripremljena je i specijalna knjiga najzanimljivijih eksperimenata izvedenih na proteklim manifestacijama, a promocija je 22. septembra u Kulturnoj stanici "Svilara".

Centralni događaj, 27. septembra je u TC BIG od 15h i KS Svilara od 20 časova.

Posetioce Novog Sada tog 27. septembra očekuje jedinstvena prilika - u Evropskoj noći istraživača moći će da glasaju za naziv jedne vansolarne planete koju je Međunarodna astronomska unija dodelila Srbiji da je imenuje. Uz to će sa istoričarima razgovarati o razvoju pisma, moći će da učestvuju u radionici o 5G internet mreži kao i o "Internetu stvari", dok će za ljubitelje medicinskih priča biti otvoren kutak posvećen neuronaukama.

Evropska noć istraživača u Srbiji finansirana je iz programa "Horizon 2020" koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska-Kiri.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.