Šest knjiga u užem izboru za Vitalovu nagradu

Izvor: Radio 021, 17.Jan.2018, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šest knjiga u užem izboru za Vitalovu nagradu

Šest knjiga ušlo je u uži izbor za nagradu Zlatni suncokret, odnosno Vitalovu nagradu.

U pitanju su pesnička zbirka "Skrivenosti" Nikole Vujčića (Kulturni centar Novog Sada, Novi Sad), zbirka priča "Kao u sobi sa ogledalima" Vladimira Kecmanovića (Laguna, Beograd), romani "Maksimum" Vide Ognjenović (Arhipelag, Beograd); "Proleće se na put sprema" Bojana Krivokapića (Red box, Beograd); "Popravljač ogledala" Franje Petrinovića, (Akademska >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << knjiga, Novi Sad) i "Sunce ovog dana" Vladimira Pištala (Agora, Zrenjanin).

Prema mišljenju žirija, knjige koje su ušle u najuži izbor za nagradu predstavljaju uspešna ostvarenja unutar vrlo različitih književnih prosedea. Od svedenog i preciznog pesničkog jezika Nikole Vujčića i grube stvarnosne proze Vladimira Kecmanovića, preko romaneskne anatomije progona i glasina iz pera Vide Ognjenović, sve do Krivokapićevog spretnog spoja ironije i empatije i polifone, lirsko-stvarnosne prozne konstrukcije Petrinovića i Pištalovog uzvišenog dijaloga sa Ivom Andrićem, ova dela svedoče o tome da srpska književnost može da ponudi uspela ostvarenja vrlo različitim čitaocima i čitateljkama. Uprkos međusobnim poetičkim i "političkim" razlikama, knjige uvrštene u najuži izbor su izraz suštinski važne borbe književnosti da izrazi ona duhovna stanja o kojima se najčešće ćuti.

Nagrada Zlatni suncokret, u javnosti poznata i kao Vitalova nagrada, dodeljuje se za najbolje književno ostvarenje na srpskom govornom području u žanrovima romana, pripovetke, poezije, književne kritike, eseja i književne publicistike, objavljeno u toku prethodne godine.

Nagrada je prvi put dodeljena 1996. godine pesničkoj zbirci Ivana V. Lalića, a među dobitnicima su Radoslav Petković, Goran Petrović, Vojislav Karanović, Vladimir Tasić, Jovica Aćin, Mileta Prodanović, Dragan Jovanović Danilov, David

Albahari, Uglješa Šajtinac i Dragan Velikić.

Prošlogodišnja dobitnica je bila Svetlana Slapšak za roman "Ravnonteža".

Odluku o dobitniku žiri će saopštiti do kraja januara. Nagrada, koja podrazumeva diplomu i novčani iznos, biće uručena početkom februara u Beogradu.

Autor: 021.rs

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Šest knjiga u najužem izboru za Vitalovu nagradu

Izvor: Blic, 17.Jan.2018

Na jučerašnjem sastanku žiri za dodelu Nagrade "Zlatni suncokret" izabrao je šest naslova koji su ušli u uži izbor...Žiri u sastavu Dragan Jovanović Danilov, Nikola Strajnić i Vladimir Gvozden (predsednik) u najuži izbor je uvrstio pesničku zbirku "Skrivenosti" Nikole Vujčića (Kulturni centar...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.