Izvor: Luftika.rs, 12.Dec.2018, 00:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sergej njoj „kamenjarko“, ona njemu „propali narkomanu“ – Vidimo se u „Zadruga 3“

Pre petnaestak godina bio mi je jedan od boljih mlađih glumaca. Nekako „ispadao je iz šablona“ i delovalo je da će svojim talentom dogurati dalje od celodnevnog tvitovanja i prepucavanja u kojima dominira vulgaran rečnik sa akcentom na „kamenjarka“ i „fuksa“.
Žao mi je što bi ga sad na pozorišnoj sceni ili na filmu gledala isključivo kao čoveka sposobnog da valja ovakve reči preko usta. Ne bih mogla da se udubim i pratim lik koliko god da bi ga on genijalno „izneo“.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << /> Taj neki lik kog bi igrao, jednostavno bi bio zasenjen Sergejem koji izgovara fuksa i kamenjarka. Jer, on je odličan glumac kog ćemo izgleda zaboravljati po glumi, a sve više upoznavati kao političkog aktivistu i tviteraša.
Koliko god delila njegovo mišljenje u vezi aktuelne politike nikada ne bih mogla ovakvim rečnikom, jer šta nas onda razlikuje od njih?
Ako na uvrede idemo uvredama, ispadamo vrlo slični, iako suštinski ne moramo biti.
Ako je Ivana Vučićević, direktorka Studija B slagala, kako tvrdi Sergej, da ga je zvala u studio, onda je zaista suvišno da u tvitu uz obelodanjivanje njene laži stoji i “lažljiva fuksa” i “najebati milosne majke” – plus “kamenjarka”.
To bespotrebno odvlači pažnju s onog što je bitno, s laži kojima se urednica na primer bez trunke stida služi.
Ako se svi „prpamo“ da Barbaru Životić nazovemo “fuksom koja dobro palaca jezikom” onda cela priča o protestu i njenom režimskom sramotnom izveštavanju dobija drugi smer. Vlast će iskoristiti opoziciono vređanje Barbare i okrenuti stvar u svoju korist.
Poenta je da argumentovano rušiš ono što ne valja. Nikako prostačkim vulgarnim rečnikom, jer te on udaljava od onoga što želiš da postigneš a približava onima koje želiš da menjaš.
Da može to sve odmereno tako nam lepo pokazuje Sergejev brat, Branislav, koji takođe pokušava da menja stvari, ali bez upotrebe vulgarnog rečnika.
Ako se boriš protiv prostakluka, ne budeš prostak. Ako se boriš protiv Zadruge, ne budeš ko zadrugar. Ako se boriš protiv bljuvotina, ne bljuješ ih sam.
Ako hoćeš protiv vlasti onda se ne pecaš na njihove provokacije i ne odgovaraš im na sličan način. Ne etiketiraš žene neistomišljenice sa „fuksa“.
Žalosno je što omladina gleda i čita ovakva prepucavanja vlasti i opozicije i što ne može realno da pronađe jednu razliku u odnosu na Zadrugu, što više niko nema odgovornost za javno izgovorenu reč.
Ljudi koji vode ovu državu i oni koji bi da ih smene ne štede nas svog poganog jezika, danas svako može zahvaljujući mrežama za tili sekund nekoga bukvalno “linčovati”, klinci odrastaju u sredini gde se reč “fuksa” izgovara ko “dobar dan”, pa još kad to kaže glumac onda ispada da je to u redu, pa počnu i sami tako da nazivaju svoje drugarice od 14 godina.
Klinci su to, samo pokupe u hodu.
Muka mi je od vesti u kojima funkcioner iz Bora, čiča Branko ljubi devojčicu u usta.
Muka mi je od njenog pravljenja selfija sa čičom za vratom i starim rukama oko njenog struka. I kačenja fotki na svoj fb profil.
Muka mi je od vesti da su klinci primorali maloletne devojčice na seks uz ucenu da će njihove golišave fotke pokazati svima, stavljajući ih na mreže.
Mučno mi je što su devojčice uopšte sebe fotkale gole i poslale njima te fotke, pa onda pod ucenom i pristale na seks.
Mučno je što klinci sve više gledaju u prostakluk, uvrede, bahatost, pretnje, nasilje i što mogu da skapiraju da je to u redu.
I šta onda?
Ako nije dobro, ako nema kulture, ako nema slobode, ako je neko cenzuriše, ako dominira nepismenost, bahatost, prostakluk, nasilje, pretnje, neobrazovanost… jedini način da se to promeni je kultura, vaspitanost, pismenost, odmerenost, obrazovanost, odsustvo pretnji i nasilja.
Najlakše je na prostakluk odgovoriti prostaklukom, ali ako želiš da promeniš stvari onda naučiš da se izdigneš iz situacije i svojim primerom pokažeš omladini i klincima da nije sve izgubljeno.
Ivana Vučićević, direktorka Studija B je Sergeju na sve ovo zapretila šamarčinom čim se sretnu, nazivajući ga “propalim narkomanom”.
Lanac se nastavlja.
Sergejev apel srpskoj deci: Postanite miševi, slepi i gluvi!

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.