Izvor: Radio 021, 23.Avg.2019, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savez sa Srbiju prikuplja potpise protiv navodnog gašenja škola u Vojvodini

Savez za Srbiju Vojvodine prikuplja potpise protiv navodnog gašenja seoskih škola u Vojvodini.

Oni tvrde da se u više vojvođanskih opština primenom nove mreže škola gase seoske škole koje prestaju da budu samostalna pravna lica i spajaju se sa školama u većim selima i gradovima postajući njihova isturena odeljenja.

Iz SZS saopštavaju da, pošto se Vlada Vojvodine i pokrajinski sekretarijat za obrazovanje "nisu oglasili povodom tvrdnji SZS", oni, zajedno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << sa žiteljima sela kojima preti gašenje škola, organizovali su i počeli sa prikupljanjem peticije. Naglašavaju da se ni ministar Mladen Šarčević nije oglasio i da je time "ostavio na cedilu na desetine seoksih škola".

Navode da će direktori snositi krivičnu odgovornost ako predaju školsku dokumentaciju Privrednom sudu radi gašenja škole, jer "oni nemaju ovlašćenja za to". 

"Takođe, po kolektivnom ugovoru, prošao je rok za proglašenje tehnoloških viškova, koji bi nastali nakon gašenja škole, tako da bi se i tu prekršio zakon", napominju i dodaju da će Savez za Srbiju Vojvodine, pojačati svoje aktivnosti na terenu i pružiti punu podršku i pomoć pri prikupljanju peticije u svim selima u Vojvodini gde preti gašenje škole.

Inače, početkom meseca na ove tvrdnje reagovala je Vlada Vojvodine negirajući navode.

"U ovom mandatu Pokrajinske vlade veoma restriktivno smo prilazili proceduri spajanja škola bez gašenja i gotovo udvostručili novaz za prevoz učenika od sela do opština i gradova. Istovremeno, u toku je rekonstrukcija više desetina škola, posebno u seoskim sredinama", pisalo je u saopštenju Vlade Vojvodine.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.