Izvor: Radio 021, 01.Mar.2019, 09:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet bezbednosti odbio i rusku i američku rezoluciju o Venecueli

Savet bezbednosti UN odbio je i ruski i američki nacrt rezolucije o Venecueli, zacementiravši time globalni razdor po pitanju odnosa prema krizi u ovoj južnoameričkoj državi.

Rusija i SAD nalaze se na suprotnim stranama u Venecueli, budući da prvi podržavaju zakonitog predsednika Nikolasa Madura, a drugi samoproglašenog privremenog predsednika Huana Gvaida.

Rusija i Kina stavile su veto na nacrt rezolucije SAD po kojem bi Savet bezbednosti UN trebalo da pozove >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << na slobodne i nepristrasne predsedničke izbore u Venecueli i neometano dostavljanje humanitarne pomoći. Južna Afrika je takođe glasala protiv dok su Indonezija, Ekvatorijalna Gvineja i Obala Slonovače bile uzdržane.

Savet je zatim glasao o nacrtu ruske rezolucije u kojem se izražava podrška političkom rešenju u Venecueli i vladi predsednika Madura kao primarnom koordinatoru međunarodne pomoći. Ruski nacrt je odbijen nakon što je dobio samo četiri glasa za. Četiri zemlje su bile uzdržane, a ostatak 15-članog saveta je bio protiv.

Rezoluciji je potrebno najmanje devet glasova i da nijedna od pet stalnih članica ne uloži veto.

SAD su u ponedeljak uvele nove sankcije Venecueli nakon što je nasilno sprečen ulazak humanitarne pomoći u tu zemlju.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.