Izvor: Radio 021, 02.Jun.2020, 08:06

Šarčević: Imamo armiju saradnika koji će sprečiti zloupotrebe na polaganju mature

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da su od ove godine uvedene pojačane mere bezbednosti kako prilikom testiranja učenika na maloj maturi ne bi dolazilo do zloupotreba.

"Tako će na polaganju testova biti prisutan predstavnik Ministarstva, i to u svojstvu inspektora, a imamo i armiju od 360 saradnika - spoljnih savetnika. To bi trebalo da spreči da neko otvori test ranije, da ga kamuflira ili objavi na društvenim mrežama. Tu je taj rizik. Uz uslove koje smo dali >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da se 17, 18. i 19. juna radi polaganje mature, pa još i zbog bezbednosti, radiće se ne u nekoj sportskoj sali, nego u mnogo učionica gde pretpostavljamo da će prepisivanje biti minorno", naveo je Šarčević.

On je dodao da učenici osmog razreda danas polažu probni završni ispit rešavanjem testa iz matematike, dok su juče preuzeli test za maternji jezik i kombinovani test.

Šarčević kaže da se testovi ne ocenjuju, već da učenici imaju priliku da vide kakav će tip zadataka biti na završnom ispitu.

Autor: Blic

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.