Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini ove nedelje u Master centru

Izvor: Radio 021, 08.Okt.2018, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini ove nedelje u Master centru

Deseti po redu Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini održaće se u nedelju, 14. oktobra u auli Master centra Novosadskog sajma, a u organizaciji Zavoda za ravnopravnost polova.

Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini je tradicionalna manifestacija koja ima za cilj da promoviše aktivizam, kreativnost i preduzetnički duh žena iz ruralnih područja Vojvodine, poveća vidljivost ove društvene grupe, ali i ukaže na mnogobrojne doprinose žena sa sela očuvanju kulture >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i života seoskih zajednica Vojvodine.

Ovo je prilika da se posetioci, ali i predstavnici institucija i stručna javnost upoznaju sa stvaralaštvom seoskih žena koje predstavljaju značajan resurs za razvoj poljoprivrede, turizma ali i lokalnih zajednica uopšte.

Svake godine svoje proizvode iz domaće radinosti, pre svega rukotvorine, vez, tkanice, suvenire i tradicionalnu vojvođansku hranu pripremljenu po starinskim receptima, predstavi blizu 200 seoskih udruženja žena iz svih opština i gradova Vojvodine. Posetioci će ove godine imati priliku da vide rukotvorine od slame, ljuštike, lutke krpenjače, tkane šalove, krpare, slike od slame, vez i igru sa koncem i probaju rolovani sir, kisačku sarmu, staparsku listaru, ajvar i pindžur, kompote, salate i druge poslastice iz kuhinje vojvođanskih žena.

Manifestacija je izložbeno-prodajnog karaktera, a ulaz je besplatan.

Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini se održava povodom obeležavanja Međunarodnog dana seoskih žena, 15. oktobra. Ovaj dan ustanovljen je Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 2007. godine, kako bi zemlje širom sveta ukazale na poseban doprinos žena na selu, na njihovu ključnu ulogu na selu u unapređenju poljoprivrede i ruralnog razvoja, unapređenju kvaliteta hrane i eliminisanju siromaštva na selu.

Sajam traje od 10 do 16 časova.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.