Izvor: Radio 021, 04.Jun.2020, 13:05

Sa umetničkim delima iz muzeja u muzej sele se i bube

Muzeji koji od drugih muzeja pozajmljuju izložbene eksponate, zajedno s njima "pozajmljuju" i bube štetočine, kaže nemački stručnjak za njihovo suzbijanje Stiven Bibl, upozoravajući da, u slučaju nepreduzimanja odgovarajućih mera zaštite, tvrdokrilci koji se hrane drvetom mogu oštetiti i muzejske eksponate.

On je primetio da se svi nemački muzeji bore protiv istih buba.

"Pozajmljivanjem umetničkih dela oni se sele od muzeja do muzeja. Ne nalaze se nužno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u ili na umetničkom eksponatu, nego u sanducima i kutijama za transport", precizira Bibl.

Kao primer najezde štetočina navodi jednu nemačku trgovinu alatima koju je nedavno preplavila azijska buba (Anoplophora glabripennis) pronađena u kartonskim kutijama.

Kaže da bi muzeje uskoro mogli preplaviti i crvi, na sličan način na koji su se u njima nedavno rasprostranile "srebrne ribice", vrsta primitivnog insekta koja se hrani papirom i kartonom.

"Poslednje dve, tri godine u nemačkim muzejima ih je sve više", kaže Bibl i dodaje da je već video uništena umetnička dela ili arhivsku građu koju su u kratkom roku uništile razne bube.

Autor: Hina

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.