Izvor: Radio 021, 05.Jun.2019, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski lekari spremni da pomognu dečaku koji je šest godina u komi, čeka se odgovor države

Zbog povrede glave koju je zadobio padom sa litice u Tašmajdanskom parku, Vuk Erceg je u komi od 2013, a infekcija na mozgu dečakovo zdravstveno stanje dodatno ugrožava.

Lekari u Srbiji ne žele da ga operišu, jer je operacija rizična i postoji velika šansa da se infekcija vrati.

Infekcija mozga i usne duplje je dovela do stvaranja ciste, zbog čega je neophodna redovna drenaža koja, kako kaže Irena Erceg, njenom sinu zadaje bol i patnju. Posle godina provedenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u traženju rešenja, nadu je pronašla u Rusiji.

"Oni hoće njemu da pomognu, da nema taj bol, oni imaju ozbiljnu empatiju prema Vuku. Oni neće promeniti u ovom momentu neurološki status, ali oni garantuju da će sanirati infekciju, zajedno sa svojim stručnim timom, koji očekuje Vuka na institutu "Sklifasovski", to je u Moskvi", navodi Vukova mama.

Irena je potpisala ugovor sa ruskom bolnicom pre dve nedelje, a sada čeka da joj iz Ministarstva zdravlja jave da li će preuzeti troškove lečenja, kao što joj je, kako tvrdi, ranije usmeno obećano.

Na pitanje N1 da li će Ministarstvo zdravlja da finansira transport, lečenje i postoperativnu negu Vuka, iz te institucije poručuju:

"U Ministarstvu zdravlja postoji jasna procedura za upućivanje pacijenata na lečenje u inostranstvo, bilo o trošku RFZO ili Budžetskog fonda. S tim u vezi, nikakva usmena obećanja ili bilo šta slično nisu osnov za ostvarivanje navedenog prava. Napominjemo da procedure za ostvarivanje mogućnosti lečenja u inostranstvu nisu komplikovane i da je o trošku RFZO i BF do sada na lečenje u inostranstvo upućeno više stotina građana Srbije".

Irena trenutno čeka i sudski epilog pošto je tužila nekadašnju upravu Grada Beograda jer nije obezbedila oštećenu ogradu kroz koju je nje sin pao sa visine od oko 15 metara. Kaže, njenom sinu je oduzeto detinjstvo, a odgovornih još nema.

Autor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.