Izvor: Radio 021, 04.Avg.2020, 09:12

Rojters: Srbija kupovinom raketnog sistema produbljuje saradnju sa Kinom

Srbija je kupila od Kine novu generaciju raketa srednjeg dometa zemlja-vazduh navođenih radarom, a prema pisanju britanske agencije Rojters to je novi znak produbljivanja saradnje između Pekinga i Beograda.

Balkanska bezbednosna mreža objavila je informaciju o kupovini PVO sistema, pozivajući se na podatke iz godišnjeg izveštaja preduzeća SDPR. Kako je naveo ovaj specijalizovani sajt, ova nabavka je već ugovorena i plaćena, a na to ukazuje pažljivo čitanje godišnjeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << izveštaja o poslovanju javnog preduzeća Jugoimport-SDPR za prošlu godinu u kojem je, u jednom pasusu, navedeno da su zaključeni uvozni ugovori u ukupnoj vrednosti od 620,3 miliona američkih dolara, a da je najveća među njima nabavka "PVO sistema FK-3".

"Peking gleda na Srbiju kao deo svoje inicijative 'Jedan pojas, jedan put', čiji je cilj otvaranje novih trgovinskih kanala za kineske kompanije", piše Rojters.

Kina je investirala nekoliko milijardi dolara u Srbiju, uglavnom u "mekim zajmovima", zatim infrastrukturne i energetske projekte, podseća Rojters.

Krajem juna, Srbija je nabavila šest kineskih borbenih dronova naoružanih laserski navođenim raketama, što je prvo takvo razmeštanje bespilotnih letilica u Evropi.

"Srbija, koja se nada da će ući u Evropsku uniju, proglasila je vojnu neutralnost 2006. i priključila se NATO-ovom Partnerstvu za mir, ali ne teži punopravnom članstvu u ovoj zapadnom odbrambenom savezu. Naoružanje vojske Srbije u velikoj meri bazirano je na bivšoj sovjetskoj tehnologiji a poslednjih godina Beograd je nabavio ruske borbene avione MiG 29, rakete, helikoptere, tenkove i oklopne transportere", navodi agencija.

Ministarstvo ne demantuje navode o nabavci raketa od Kine

Ministarstvo odbrane nije želelo za Politiku da komentariše nabavku savremenog kineskog naoružanja, ali nije ni demantovalo tu informaciju, što bi, da je uradilo značilo da taj podatak nije tačan, navodi ovaj beogradski list.

Politika navodi da FK-3 spada u moderne sisteme PVO i za sada ga koristi samo kineska vojska.

Autor: 021

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.