Izvor: Radio 021, 21.Nov.2018, 12:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rimska policija zaplenila osam vila mafijaškog klana

Ministar unutrašnjih poslova i gradonačelnica su pratili ulazak 600 policajaca u vile.

Rimska policija je zauzela osam vila nezakonito sagrađenih novcem zloglasnog mafijaškog klana u jugoistočnom delu grada. Vile će biti uništene buldožerima.

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini i gradonačelnica Rima Virdžinija Rađi bili su na licu mesta dok je 600 policajaca zauzimalo vile klana Kazamonika.

Video objavljen na Fejsbuk stranici >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << gradonačelnice prikazuje policiju kako zauzima jednu od vila.

Nova populistička vlada Italije se već ranije obračunavala sa klanom Kazamonika.

Članovi klana su većinom romskog porekla i u junu su neki od njih napali Salvinijev plan za sprovođenje popisa romske populacije u Rimu. Njegova partija Liga vodi jaku anti-imigracionu politiku.

Gradonačelnica Rađi je rekla da su vile, koje se nalaze u kraju Kuadraro, izgrađene bez poštovanja rimskih zakona o gradnji i ruže pejzaž ovog dela grada. Neke su izgrađene na „delovima istorijskog akvadukta Feliče".

Ona je članica populističkog pokreta Pet zvezdica (M5S), koji je u koaliciji sa Ligom.

„Ovo je istorijski dan za Rim i njegove stanovnike", rekla je. „Stavljamo tačku na godine ilegalne gradnje i poslali smo jasnu poruku Kazamonika klanu."

EPANije jasno gde će izbačeni članovi sada otići

Policija je u vilama zatekla 30 ljudi. Neki su kuće napustili kolima, a neki peške, prenosi list Korijere dela Sera.

Tokom pretresa je pronađena droga, a operacija je počela u zoru. Snimak sa Fejsbuk strane gradonačelnice prikazuje kitnjast enterijer, sa pozlaćenim statuama životinja i freskama na plafonu.

EPAPolicijske akcije su se pretvorile u pravi medijski dogaćajGetty ImagesSalvini je u junu pozirao ispred oduzete Kazamonika vileGradonačelnica na udaru

Gradonačelnica Rađi je u subotu oslobođena optužbi da je lagala u vezi angažovanja zvaničnika u njenom kabinetu.

Ona je ranije bila optužena za lažno svedočenje u korist Renata Mare, nominovanog za direktora Turističke organizacije Rima. Tužioci su tražili kaznu od deset meseci zatvora.

Rađi je već dugo pod salvama kritika zbog loše infrastrukture i problema sa odlaganjem otpada u glavnom gradu Italije.

Rekla je da su vile Kazamonika sagrađene pre 30 godina i da simbolizuju „nemoć dosadašnjih vlasti da se suoče sa kriminalcima". Navela je da je u pitanju najimpresivnija akcija prestoničke policije u borbi protiv kriminala.

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Rimska policija zaplenila osam vila mafijaškog klana

Izvor: B92, 21.Nov.2018

Ministar unutrašnjih poslova i gradonačelnica su pratili ulazak 600 policajaca u vile...Rimska policija je zauzela osam vila nezakonito sagrađenih novcem zloglasnog mafijaškog klana u jugoistočnom delu grada. Vile će biti uništene buldožerima...Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.