Izvor: Radio 021, 12.Jun.2020, 17:14

Rezultati probne mature samo iz matematike iako su pregledani ostali testovi

Ministarstvo prosvete saopštilo je da je objavljen samo rezultat probnog testa male mature iz matematike, jer je jedino taj test sproveden u propisanim uslovima, dok su test iz srpskog jezika i kombinovani test rađeni od kuće i služiće samo za "samoprocenu znanja".

"Samo probni test iz matematike je sproveden u propisanim uslovima i za njega je, kako je i najavljeno, jedino objavljen rezultat, sa svrhom da učenici nauče da pristupe sajtu nakon završnog ispita, kako bi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << proverili svoje rezultate", stoji u saopštenju, uz napomenu da nikada ranije nisu ni objavljivani rezultati probne male mature.

Budući da je ove godine po prvi put deo završnog ispita digitalizovan (pregledanje i dostavljanje rezultata), test iz matematike sa probnog završnog ispita iskorišćen je i da se proveri kvalitet i brzina dela procesa koji je digitalizovan, što, ističu u Ministarstvu, ne isključuje dodatnu dubinsku analizu rezultata, koju su tokom pripremne nastave sproveli učenici i nastavnici u školama za druga dva testa.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je prethodno za Novosti da softver radi dobro ali da su pojedini tekstovi oštećeni (mokri i izgužvani), što je otežalo skeniranje.

Prema njegovim rečima, ovo su jedina "kočenja", a u sredu ujutro stigla je informacija o unošenju još oko 3.000 testova, i to upravo tih izgužvanih. Kako materijal mora i da se skenira i da se pregleda, nastaje veliko opterećenje zbog čega je, kako kaže, razdvojena baza servera.

Inače, 2. juna je realizovan probni završni ispit polaganjem testa iz matematike, a učenicima su dan ranije predati test iz srpskog/maternjeg jezika i kombinovani test koji su radili kod kuće, u cilju samoprocene znanja.

Test iz matematike je rađen u školama kako bi se učenici upoznali sa procesom, načinom popunjavanja testova i drugim neophodnim detaljima za uspešnu realizaciju završnog ispita, koji će biti održan od 17. do 19. juna 2020. godine.

U periodu pripreme za završni ispit, od 3. do 16. juna, učenici i nastavnici rade analize na nivou pojedinačnih zadataka iz testova, na osnovu kojih učenici koriguju znanje ili se upućuju na dodatno učenje.

Kako su pregledani testovi?

Redakciji 021.rs javljali su se roditelji maturanata osnovnih škola da pitaju zašto rezultati kombinovanog testa i testa iz srpskog jezika nisu stigli, jer, kako navode, oni nisu obavešteni o tome da rezultati neće biti postavljeni onlajn.

"Dobili smo šifre i za srpski i za kombinovani test. Nije mi jasno zašto ne mogu da pristupim rešenjima. Nakon par pokušaja da uđem na sajt, odustala sam i pretpostavila da to na kraju nisu ni skenirali ni pregledali, a ništa nije objavljeno na sajtu, niti su nas iz škole obavestili", priča majka malog maturanta iz Novog Sada.

Ipak, po saznanjima 021, testovi jesu pregledani. Profesor istorije iz Novog Sada koji je želeo da ostane anoniman, kaže da je putovao u drugo mesto kako bi pregledao kombinovane testove.

Radilo se organizovano u tri smene. Prva je od osam do podne, druga od podne do četiri, a treća od četiri do osam uveče.

"Dođete tamo ukucate svoju šifru u program za pregledanje skeniranih testova i onda kliknete opciju zaduži. U jednom zaduživanju treba da vam stigne 50 testova za pregledanje. S tim što se zaduživanje vrši jako sporo. Konkretno u mom slučaju za ta tri i po sata zaduživanje je bilo na svega 44 odsto, odnosno 24 testa. Neke kolege nisu pregledale nijedan rad, jer server negde nije radio, nije im skinulo ništa. Da li nije bilo skeniranih radova dovoljno za sve ili je bila neka sistemska greška ne znam. Uglavnom sve funkcioniše jako sporo i bespotrebno dugo sa te sistemske strane", objašnjava on.

Takođe, kaže da je u školi u kojoj je on pregledao došlo do greške, pa su profesori hemije dobili da pregledaju pitanja iz biologije.

Za pregledanje jednog testa potrebne su čitave tri sekunde, pošto svaki profesor pregleda samo po jedno pitanje, navodi, i dodaje da je u tri klika moguće odrediti broj bodova i snimiti sve to, ali da je potrebno čekati i po sat i po da stigne jedan test, odnosno jedno pitanje.

Procenjuje da je nemoguće da su svi testovi pregledani, jer ima kolega koje nisu uspele da pregledaju ni jedno jedino pitanje.

"Znači ako sam ja za četiri sata pregledao svega 24 i ako su već kolege pre mene pregledale nula, a znam da jesu jer su mi rekli na primopredaji smene, moralo je ostati zadataka koji nisu pregledani. Čuo sam od nekih ljudi u školi da su njih zvali posle da od kuće to pregledaju, mene niko nije zvao", kaže sagovornik 021.

Zaključuje da je sreća u celoj priči to što je u pitanju probno testiranje i da se nada da će se sve poboljšati za redovnu maturu, jer će "nastati opšti haos ako ostane ovako".

Autor: Dragana Prica Kovačević - dragana@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.