Izvor: Radio 021, 19.Feb.2019, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Republički javni tužilac ponovo podneo tužbu protiv rešenja Poverenika

Republički javni tužilac podneo je Upravnom sudu još jednu tužbu protiv rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Tužba je podneta na inicijativu Agencije za borbu protiv korupcije.

Podneta je nakon što je Poverenik poništio rešenje Agencije i naložio joj da novinarki Centra za istraživačko novinarstvo omogući uvid i dostavi kopiju dokumenata koje su politički subjekti koristili kao sredstva obezbeđenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << za uzete kredite i zajmove u kampanjama za sve nivoe izbora od 2012. do 2018. godine, s tim što će pre omogućavanja pristupa navedenim dokumentima zaštititi podatke o ličnosti.

U obrazloženju rešenja, koje je tužbom napadnuto, Poverenik je između ostalog istakao da su u konkretnom slučaju tražene informacije koje se tiču finansiranja izbornih kampanja, koje u smislu Zakona o finansiranju političkih aktivnosti predstavljaju skup aktivnosti političkog subjekta od dana raspisivanja izbora do dana proglašenja konačnih rezultata izbora, koje se kontrolišu u svim fazama izbornog procesa, zarad nužne transparentnosti izbornog procesa, te sprečavanja kršenja različitih zakona.

Osim toga, tražene informacije se odnose na izborno jemstvo kojim se garantuje da će novac poreskih obveznika biti utrošen u skladu sa zakonom, zbog čega nesporno postoji jak interes javnosti u pogledu takvih informacija, saopštio je Poverenik.

Poverenik je naveo da argument Agencije da se radi o podacima o ličnosti za čije bi stavljanje na uvid javnosti morala postojati izričita pisana saglasnost klijenata banke nije mogao uticati na to da Poverenik drugačije odluči u ovom slučaju iz razloga što novinarka zahtevom nije ni tražila lične podatke lica koji se javljaju kao garanti, jemci, založni ili hipotekarni dužnici, niti brojeve bankovnih računa korišćenih za transakcije, odnosno, nije tražila podatke o ličnosti klijenata banke.

Podsetimo, Republički javni tužilac prvi put je podneo tužbu protiv rešenja Poverenika u slučaju Savamala, koju je sud odbio. Detalje o tom slučaju čitajte OVDE.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.