Izvor: Radio 021, 27.Avg.2019, 09:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radionice samomerenja krvnog pritiska 28. avgusta i 12. septembra u Begeču i na Jugovićevu

Svi zainteresovani građani biće u prilici da u sredu, 28. avgusta u Begeču i 12. septembra u MZ "Jugovićevo" nauče pravilnu tehniku samomerenja krvnog pritiska.

Ovu radionicu organizuje Polivalentna patronažna služba Doma zdravlja "Novi Sad", a u pitanju je nastavak projekta "Samokontrola krvnog pritiska 3".

Na radionici će sugrađani imati priliku da nauče pravilnu tehniku merenja i evidentiranja vrednosti, ali će moći i da provere da li je njihova tehnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << merenja krvnog pritiska na ličnom aparatu ispravna.

Radionice će se održati od 8 do 9:30 časova u sredu, 28. avgusta u Кlub penzionera u ulici Đure Jakšića 1 u Begelu, kao u istom periodu 12. septembra u MZ "Jugovićevo" u ulici Tarasa Ševčenka 1.

Hipertenzija je važna zbog toga što s vremenom dovodi do niza ozbiljnih zdravstvenih problema, pa i do nagle smrti, naročito ako se za nju ne zna i ako nije pod kontrolom. Кako je u početku dugo bez ikakvih simptoma i pri tom često praćena drugim poremećajima kao što su gojaznost, povišene masnoće, dijabetes, pušenje, genetski  faktori, rizik nastanka oštećenja kardiovaskularnog sistema je skoro neizbežan. Zbog navedenih razloga hipertenziju često nazivaju "tihi ubica", navode u Domu zdravlja.

Od izuzetne je važnosti pravovremeno detektovati povišene vrednosti krvnog pritiska. Merenje krvnog pritiska je način za sprovođenje preventivne kontrole i regulaciju krvnog pritiska na odgovarajući način. Ako se krvni pritisak nalazi u granicama optimalnih vrednosti, značajno se smanjuje mogućnost neželjenih kardiovaskularnih bolesti. Na osnovu jednog pojedinačnog merenja ne može se izvući zaključak da li je pritisak povećan ili ne. Potrebno je sprovesti više merenja, tokom nekoliko dana i ako se izmere povećane vrednosti, može se posumnjati na povišen krvni pritisak.

Takođe, osobe kod kojih je postavljena dijagnoza hipertenzije treba redovno da kontrolišu vrednosti krvnog pritiska u cilju korekcije terapije. Ako redovno prate i evidentiraju vrednosti krvnog pritiska, to olakšava postavljanje dijagnoze ili korekciju ordinirane terapije izabranom lekaru. Veoma je važno znati pravilnu tehniku merenja krvnog pritiska, ali i primenjivati zdrave navike u svakodnevnom životu. Takođe, neophodno je adekvatno evidentirati dobijene vrednosti, kako bi podaci bili pregledni.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.