Izvor: Radio 021, 16.Apr.2019, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pulicer: Lokalne novine osvojile nagradu za izveštavanje o masakru u redakciji

Redakcija lista iz Merilenda se tiho zagrlila u znak sećanja na petoro kolega koji su stradali u masakru prošle godine.

EPA

Lokalne američke novine Kapital Gazet osvojile su Pulicerovu nagradu za izveštavanje o masakru u sopstvenoj redakciji.

Međutim, slavlja nije bilo kada su novinari u Merilendu saznali da su osvojili najprestižniju nagradu za novinarstvo u Americi.

Novinari su se tiho zagrlili u znak sećanja na petoro kolega koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << su poginuli kada je napadač sa vatrenim oružjem uleteo u redakciju u junu 2018.

Pulicer nagradu su dobili i Njujork Tajms i Vol Strit Žurnal za istraživačke tekstove o predsedniku Trampu.

Novina Kapital Gazet u Anapolisu je dobila specijalnu Pulicerovu nagradu za izveštavanje i hrabrost tokom jednog od najsmrtonosnijih napada na novinare u istoriji Amerike.

Odbor Pulicer nagrade je uz specijalno priznanje dodelio i 100.000 dolara za unapređenje rada ovog lista.

Novinari Džon MekNamara, Vendi Vinters, Rebeka Smit, Džerald Fišman i Rob Hjasen ubijeni su u napadu prošlog leta.

Međutim, redakcija je ipak uspela da objavi izdanje na vreme sledećeg dana.

Čovek koji je više godina unazad gajio nezadovoljstvo prema redakciji Kapital Gazete je optužen za napad. Rekao je da nije kriv na saslušanju prošle godine.

„Čuvari istine" proglašeni za Tajmovu ličnost godine Petoro ubijenih u "ciljanom" napadu na novinsku redakciju

Izveštavanje o masovnim ubistvima donelo je Pulicer nagrade za još dve lokalne novine.

List Post-Gazeta iz Pitsburga je dobio nagradu za udarnu vest zbog „temeljnog, saosećajnog" izveštavanja o prošlogodišnjem napadu na sinagogu u Pensilvaniji kada je ubijeno jedanaestoro ljudi.

Dnevna novina San Sentinel sa južne Floride dobila je Pulicera za izveštavanje o masovnoj pucanjavi u srednjoj školi Mardžori Stounmen Daglas kada je ubijeno 17 ljudi.

Ovaj list je dobio nagradu za javni doprinos zbog „razotkrivanja propusta zvaničnika škole i policije pre i posle smrtonosnog napada vatrenim oružjem".

Njujork Tajms je dobio nagradu za detaljno izveštavanje o finansijama Donalda Trampa i izbegavanju plaćanja poreza, kao i još jedno priznanje za rad redakcije na serijalu eseja.

Vol Strit Žurnal je osvojio nacionalnu nagradu za izveštavanje i razotkrivanje tajnih isplata američkog predsednika navodnim bivšim ljubavnicama za vreme predsedničke kampanje.

Vašington Post je takođe dobio dva Pulicera, jedan za fotožurnalizam u Jemenu, kao i za kritiku u oblasti recenzija knjiga i eseja.

Novinska agencija Rojters je dobila nagradu za istragu ubistava desetoro Rohindža izbeglica u selu u mjanmarskoj državi Rakin.

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.