Izvor: Radio 021, 16.Feb.2019, 21:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest "1 od 5 miliona" u Beogradu, građani potpisuju "Sporazum sa narodom"

U Beogradu je održan još jedan građanski protest protiv vlasti predsednika Srbije Aleksandra Vučića, pod parolom "Jedan od pet miliona".

Građani su na protestu potpisivali Sporazum sa narodom, čije sprovođenje garantuju 34 opozicione političke organizacije. Protest je počeo nešto posle 18 časova na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, gde su se okupljenima obratili novinar Srđan Škoro, advokat Božo Prelević i predstavnik Udruženja za zaštitu ustavnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i zakonitosti Savo Manojlović.

Prelević je rekao da je Sretenjski Ustav propisao podelu vlasti, a da građani 25 godina pokušavaju da obezbede podelu vlasti. "Od vlasti tražimo da poštuje Ustav i konvencije", rekao je Prelević i dodao da ovoj vlasti građani neće oprostiti urušavanje institucija.

"Gospodine Vučiću mi nemamo ništa protiv vas. Hoćemo da se vi i vama slični nikad više ne ponove", rekao je Prelević. Vlast je, kako je rekao, i pre njega pravila greške, a najveća je bila to što nisu sproveli lustraciju.

On je rekao da bivša vlast (pre SNS) nisu ratni zločinci, nisu ubijali novinare, nisu palili ambasade i nisu potpisali Briselski sporazum. Prema Prelevićevim rečima Vučić je očistio opozicione stranke, pokazao koliko profesora ima akademsku čast, koliko malo para treba da se od uglednih umetnika "napravi krpa", koliko Evropa moze da ćuti "ako obećate Kosovo" i ko su pravi novinari.

Srđan Škoro je rekao da su građani 19. januara tražili da opozicija predloži kako će biti kontrolisani i smenjeni, ako dođu na vlast i kako će izgraditi sistem, a da je opozicija dala Sporazum sa narodom. "Ovaj sporazum je potpisala opozicija, danas je na nas red", rekao je Škoro i najavio da će se kutije za potpisani sporazum nalaziti i večeras ispred Skupštine Srbije.

Savo Manojlović rekao je da Srbija postaje mesto gde roditelji sa decom komuniciraju preko Skajpa i da ko god može beži odavde.

"Po unutrašnji Srbije ljudima u kuće ulaze nabildovani kriminalci i pitaju ih za koga ćete da glasate. Džipovi bez tablica haraju Srbijom. Ako se ovako nastavi neće nikoga morati da ubeđuju da glasa, jer od straha neće moći da misle u sebi", rekao je Manojlović. On je upozorio da su organizatori protesta u Lazarevcu degradirani na niže radno mesto i da im prete da sa protestima prestanu.

"Ne mogu da sedim kući dok se ovakve stvari dešavaju u mojoj zemlji. Otadžbina zove. Dok svako od nas nije bezbedan, niko nije bezbedan", rekao je Manojlović.

Manojlović je rekao da dok ljudi u Beogradu šetaju brane one koji šetaju u drugim gradovima i onim najhrabrijim ljudima koji šetaju u Kosovskoj Mitrovici. On je dodao da simbol ovih protesta nisu vešala, već Ustav Srbije koji vlast gazi.

Posle govora, okupljeni su krenuli u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama.

Učesnici protesta su tokom šetnje izlepili zgradu Predsedništva trakama na kojima piše "Jedan od pet miliona" i "Počelo je". Građani su na protestu mogli da potpišu "Sporazum sa narodom". Na platou je bilo postavljeno oko dvadesetak kutija u koje su građani ubacivali potpisan pimerak "Sporazuma sa narodom", dok su drugi primerak zadržavali za sebe.

Ispred Doma Narodne skupštine takođe su postavljene brojne kutije za ubacivanje potpisanog primerka "Sporazuma sa narodom", koji su građanima, između ostalih, delili lideri Saveza za Srbiju - predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić, predsednik Pokreta Dveri Boško Obradović i predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac.

Učesnici su nosili transparente - "Pozlilo nam je od tvojih uspeha", "Istina je dragocena zato je retko koristiš", "Vučiću super si, ali sada idi", "Vučić je najhrabriji na svetu, jer se ničega ne stidi".

Učesnicima je deljen list "Danas". Proteste "Jedan od pet miliona" podržao je određen broj profesora nekoliko fakulteta Univerziteta u Beogradu, kulturnih radnika i advokata.

Prvi protest protiv nasilja pod nazivom "Stop krvavim košuljama" održan je u Kruševcu 30. novembra 2018. zbog napada na jednog od osnivača Saveza za Srbiju, lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista u tom gradu. Od 8. decembra protesti se organizuju svake subote u Beogradu, a zahtevi su se dopunjavali.

Zatraženo je da RTS protestima posveti pet minuta u svojim informativnim programima, da javni medijski servis jednako izveštava o svim političkim opcijama, i da generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević i urednik Informativnog programa Nebojša Lj. Stefanović podnesu ostavke.

Građani zahtevaju da se pronađu počinioci i nalogodavci ubistva predsednika Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, i da ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović podnese ostavku. Upućen je poziv na dogovor i zahtev opoziciji da iznese konkretan plan šta će učiniti da promene sistem u Srbiji da bi vlast bila servis građana. Protesti se četvrtkom, petkom i subotom održavaju i u drugim većim gradovima u Srbiji, kao što su Niš, Novi Sad, Kragujevac, Čačak, Smederevo, Negotin, Šabac, Trstenik, Kruševac, Vranje, Subotica, Pančevo, Užice, Gornji Milanovac.

Autor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.