Prosečna plata u javnim preduzećima oko 70.000 dinara, lepe plate i u državnoj administraciji

Izvor: Radio 021, 26.Maj.2018, 08:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prosečna plata u javnim preduzećima oko 70.000 dinara, lepe plate i u državnoj administraciji

Prosečna zarada Novosađana u martu povećala se u odnosu na prethodni mesec i iznosila je 54.555 dinara bez poreza i doprinosa, odnosno 75.490 dinara bruto, pokazuju novi rezultati Republičkog zavoda za statistiku.

U odnosu na prethodni mesec, zabeležen je blagi rast u prosečnim platama. U februaru je prosek plate u Novom Sadu bio 52.305 dinara bez poreza i doprinosa, odnosno 72.423 dinara bruto.

Podsetimo, ovo su plate obrađene po novoj metodologiji Republičkog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << zavoda za statistiku, na osnovu podataka koje dostavlja Poreska uprava.

Obuhvaćeni su svi poslodavci koji su Poreskoj upravi dostavili elektronski popunjen obrazac sa obračunatim zaradama. Obuhvaćene su zarade zaposlenih u radnom odnosu, ali i zarade onih mimo radnog odnosa (ugovori o privremeno-povremenim poslovima). Statistika ne obuhvata naknade po osnovu ugovora o delu i sve naknade za koje se ne plaćaju porezi i doprinosi. 

Inače, prosečna neto zarada u Vojvodini bila je u martu 47.001 dinara, dok je bruto plata bila 64.943 dinara.

Kad je reč o nivou države, prosečna zarada bruto obračunata za mart 2018. godine iznosila je 68.251 dinar, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa iznosila 49.400 dinara. To je rast od oko pet i po odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Ubedljivo su najviše zarađivali zaposleni u javnom sektoru i to javnim državnim, najvećim preduzećima - 69.084 dinara bez poreza i doprinosa. Plate nisu loše ni u državnoj administraciji - 58.079 dinara neto.

Najniže plate registrovane su, očekivano, van javnog sektora.

Poreska uprava ne raspolaže informacijom o tome da li je svaka zarada za koju je podneta poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima zaista i isplaćena, pa se novi podaci o prosečnim zaradama odnose na obračunate, a ne na isplaćene zarade.

Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.