Izvor: Radio 021, 22.Jul.2019, 12:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronađena olupina podmornice nestale 1968. godine

Francuska mornarica pronašla je olupinu podmornice "Minerva" koja je nestala blizu luke Tulon u Sredozemnom moru 1968. godine, kada su izgubljena 52 života.

"Upravo smo pronašli Minervu. Bila je to uspešna operacija, trenutak olakšanja i demonstracija tehničke sposobnosti. U mislima sam s porodicama koje su izgubile svoje voljene i koje su tako dugo čekale na ovaj trenutak", rekla je ministarka odbrane Florens Parli.

Vlada Francuske odlučila je 2018. da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << obnovi napore da pronađe Minervu na zahteve porodica, a pronašla je podmornicu koristeći novi sonar i bespilotne letelice.

Razlog potonuća podmornice nije poznat.

Olupina je lokalizovana u Mediteranu, 45 kilometara od Tulona, na dubini od 2.370 metara.

Ta podmornica je potonula tokom vojne vežbe 27. januara 1968. u samo četiri minuta, tridesetak kilometara u vodama Tulona.

Među uzrocima nesreće spominjala se havarija, sudar s drugim brodom, eksplozija rakete, torpeda ili havarije nastale u ventilaciji.

Autor: Hina

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.