Izvor: Radio 021, 19.Jun.2019, 13:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Projekcija filma Želimira Žilnika "Destinacija Srbistan" u četvrtak u KCNS

Projekcija filma Želimira Žilnika "Destinacija Srbistan" održaće se u četvrtak, 20. juna u Kulturnom Centru Novog Sada, a povodom Međunarodnog dana izbeglica.

Film "Destinacija Srbistan" predstavlja priču ilegalnih migranata i tražilaca azila u Srbiji, smeštenih u azilantskim centrima nakon dramatičnih putovanja iz ratovima i nemaštinom zahvaćenih područja Severne Afrike, Bliskog i Srednjeg Istoka. Oni prolaze kroz period adaptacije na život i društvene okolnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u Srbiji. Međutim, u najvećem broju slučajeva njihov cilj je da stignu do zemalja Evropske unije.

Dokumentarna drama osim socijalnopolitičkog konteksta u kojem su se migranti zatekli, pokazuje i njihove individualne vrednosti, tako da oni postaju junaci sa kojima gledaoci mogu da se identifikuju, i čiju sudbinu i borbu sa nedaćama mogu da razumeju.

Dokumentarna drama snimana je tokom 2014. godine na lokacijama u Subotici, Sjenici, Tutinu, Novom Pazaru, Bogovađi, Banji Koviljači, Beogradu i Novom Sadu. Nastala je u okviru projekta Evropske unije "Jačanje medijske slobode u Srbiji".

Inače, u svetu se 20. jun obeležava kao dan snage, hrabrosti i istrajnosti 21,3 miliona izbeglica, od kojih je skoro polovina dece. Svake godine na ovaj dan svetska pažnja se usmerava na položaj izbeglih i raseljenih osoba širom sveta, na razloge zbog kojih napuštaju svoje zemlje i na poteškoće sa kojima se suočavaju u zemljama koje im pruže utočište.

Projekcija će početi u 20 časova, a ulaz je besplatan.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.