Proglašenje Statuta 14. decembra, sutrašnji protest nije prijavljen policiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Dec.2009, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proglašenje Statuta 14. decembra, sutrašnji protest nije prijavljen policiji

NOVI SAD - Svečana sednica Skupštine Vojvodine, na kojoj će biti proglašen Statut, najviši pokrajinski pravni akt, biće održana 14. decembra, saopštio je danas Pokrajinski sekretarijat za informacije.

"Sednica će početi u 11 sati, ali sam scenario još nije utvrđen. Novi Statut Vojvodine stupiće na snagu nekoliko dana kasnije, čim bude objavljen u 'Službenom glasniku' Vojvodine", izjavila je Tanjugu zamenica sekretara Skupštine Mila Radosavljević.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />Predlog statuta Autonomne Pokrajine Vojvodine usvojio je pokrajinski parlament 14. oktobra prošle godine tročetvrtinskom većinom glasova poslanika i trebalo je duže od godinu dana da dospe na dnevni red zasedanja Skupštine Srbije, radi davanja saglasnosti.

U međuvremenu, originalni tekst je nešto modifikovan, s tim da su te promene vladajuće stranke nazvale "pravno-tehničkim", a opozicija ukazivala i na neke "suštinske" izmene.

Do "tehničke" korekcije je došlo još jednom, zbog navodne nepreciznosti u redakciji teksta od strane Administrativnog odbora Skupštine Vojvodine, a konačna verzija je u Skupštini Srbije prihvaćena 30. novembra, zajedno sa Zakonom o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine.

Novi Statut i pomenuti zakon omogućili su prenos 152 nadležnosti sa republičkog na pokrajinski nivo, čime je proširena autonomija Vojvodine.

Sutrašnji protest nije prijavljen policiji

Protest nekoliko ekstremno desničarskih organizacija koji je nezvanično najavljen za sutra u podne u centru Novog Sada - nije prijavljen policiji,potvrdila je RTV-u portparol Policijske uprave Novi Sad Mileva Tomić.

Na najavu okupljanja desničara povodom usvajanja Statuta autonomne pokrajine Vojvodine, reagovao je ranije danas i predsednik Saveta za ljudska i manjinska prava Ligesocijaldemokrata Vojvodine Marko Karadžić koji je, pozivajući policiju da spreči sutrašnje okupljanje rekao da je to zapravo „skup neonacista koji je maskiran navodnom odbranom Srbije i borbom protiv separatizma".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.