Privredna komora traži subvencije za firme koje su u dualnom obrazovanju

Izvor: Radio 021, 16.Okt.2018, 10:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privredna komora traži subvencije za firme koje su u dualnom obrazovanju

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, najavio je da će sa premijerkom Anom Brnabić razgovarati o podsticajnim merama za kompanije koje učestvuju u dualnom obrazovanju.

Navodi da će predlozi PKS biti da se tim kompanijama obezbede subvencije ili da se omoguće poreske olakšice.

Kako prenosi "Danas", Čadež je naveo da školovanje jednog učenika na četvorogodišnjem obrazovnom profilu košta kompaniju oko 220.000 dinara, a 150.000 na trogodišnjem, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << te da je predlog PKS da država sufinansira 50 odsto troškova kompanija.

Prema njegovim rečima, pilot projekat dualnog obrazovanja u Srbiji dao je rezultate i postaće deo redovnog obrazovnog sistema od naredne školske godine, kada počinje i primena Zakona o dualnom obrazovanju. Očekuje se da će u tom modelu obrazovanja učestvovati oko 1.000 domaćih i stranih kompanija, a do kraja godine znaće se i koliko će novih obrazovnih profila biti ponuđeno učenicima u narednom upisu u srednje škole.

Čadež je podsetio da je uvođenje dualnog obrazovanja počelo 2013. godine kroz različite projekte koje su podržale Austrija, Nemačka i Švajcarska. Danas se po ovom modelu obrazuje oko 4.500 učenika iz 80 srednjih škola, a u ponudi su 33 obrazovna profila. Đaci uče kroz rad u oko 600 kompanija, od kojih je polovina stranih. Oko 80 odsto su mala i srednja preduzeća.

Autor: Danas

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.