Izvor: Radio 021, 25.Maj.2020, 11:52

Privatna firma preko elektronskog dnevnika promovisala novu uslugu roditeljima i koristila lične podatke

Roditelje koji su se prošle nedelje ulogovali u elektronski dnevnik sačekalo je obaveštenje preko celog ekrana - pozivamo vas da pređete na napredni portal i odaberete jedan od "paketa usluga".

Reč je o obaveštenju koje je, čini se, postavila firma "Tesla Software", kreator esDnevnika, zvanične platforme koja je plaćena na tenderu Ministarstva prosvete.

Do sada se verovalo da je najveći problem sa esDnevnikom činjenica da je "Tesla" firma koju vodi čovek >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << poslovno od ranije povezan sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem, ali sve dok jedna majka nije otkrila da se iza pomenutog obaveštenja na zvaničnoj platformi krije moguća zloupotreba ličnih podataka.

Kad je Katarina Milićević pokušala da sazna da li ima novosti u vezi sa predlozima ocena za njeno dete, đaka osnovca u državnoj školi, po otvaranju portala esDnevnik sačekalo ju je obaveštenje da može da isproba "napredni portal" eŠkola. Nije otvorila obaveštenje, ali joj je odmah bilo sumnjivo pominjanje "standardnog" i "porodičnog" paketa usluga, kao da je u pitanju neka telekomunikaciona kompanija ili internet provajder.

Kasnije je odlučila da vidi o čemu je reč i dobila je obaveštenje da se na novu, njoj do sada nepoznatu platformu, može ulogovati sa istim podacima koje koristi za esDnevnik, a koje su ona i svi roditelji đaka dobili od Ministarstva prosvete.

"Prvo pitanje je bilo - kakvi paketi? Ako je nešto za sve jednako i dostupno, do sada se nije plaćalo, otkud obaveštenje da će se pristup podacima plaćati od 1. decembra? Ovaj novi portal je mnogo bolji od standardnog esDnevnika, ima mnogo više opcija, a dostupni su svi podaci koje sam u esDnevniku gledala prethodne dve godine. Niko nam nije najavio novu platformu, nikakvu plaćanje. U opštim uslovima i politici privatnosti saznala sam da je ovo vid 'promo perioda' i da nas od decembra čekaju paketi u kojima ćemo moći ili nećemo moći da vidimo ocene, aktivnosti, vladanje. Kao paket za bogate i za siromašne", priča naša sagovornica.

Ona je na tviteru podelila svoja saznanja i nastavila da istražuje portal, pitajući se da li Ministarstvo prosvete zna da privatna firma koristi lične podatke roditelja za promociju svog novog sajta i da li je, možda, došlo do hakerskog napada.

Prijavni formular do kog vodi klik na 'prijava za roditelje'

U međuvremenu, novinarka 021 kontaktirala je Ministarstvo prosvete i firmu "Tesla Software" kako bismo saznali o čemu je reč. Ministarstvo nam je, umesto odgovora, poslalo saopštenje za javnost.

"Elektronski Dnevnik (esDnevnik) za državne škole, kao i za roditelje đaka koji pohađaju škole koje se finansiraju iz budžeta Republike Srbije je potpuno besplatan, što je obezbedilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Roditelji učenika ne treba da izdvajaju nikakva novčana sredstva za korišćenje roditeljskog portala – moj.esDnevnik. Softver za unapređene usluge u esDnevniku koji se plaća, nije namenjen za državne obrazovno-vaspitne ustanove, već za sve ostale škole koje su verifikovane za obavljanje vaspitno-obrazovnog rada, čiji je osnivač drugo pravno ili fizičko lice. Oni samostalno donose odluke, nezavisno od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja o unapređivanju svog obrazovno- vaspitnog procesa i korišćenju ovakvih usluga, a sve u skladu sa Zakonom", piše Ministarstvo u saopštenju.

Međutim, to nisu odgovori na pitanja kakve veze ima portal eŠkola sa zvaničnim esDnevnikom i otkud raspolaganje ličnim podacima roditelja i dece na ovaj način.

Na dodatna pitanja u prepisci sa 021 i nakon dostavljanja linkova ka spornim platformama, u Ministarstvu prosvete su poručili da "ovo nije portal u nadležnosti Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja". 

"Link koji je dostavljen vodi ka veb mestu koji nije u nadležnosti Ministarstva niti je moguće povući podatke iz esDnevnika, koje je Ministarstvo obezbedilo za škole", naveli su u Ministarstvu novinarki 021.

Ukoliko Ministarstvo nije povezano sa portalom eŠkola i sa reklamama koje su se prikazivale roditeljima, da li je privatna firma preuzela podatke iz esDnevnika za potrebe svojih novih, komercijalnih usluga? U firmi "Tesla Software" nismo dobili odgovore na pitanja.

Katarina Milićević zabrinuta je zbog cele situacije i pita se kako pomenuti privatnik sme da naplaćuje usluge sa tri strane - da dobije posao na tenderu ministarstva, naplaćuje usluge roditeljima, ali i školama, s obzirom na to da u ponudi postoji poseban paket po ceni od 27.000 dinara mesečno za škole.

"Prvi odgovor ministarstva da se esDnevnik ne naplaćuje je tačan, ali to nije sporno i o tome ne pričamo. Ko nam je postavio taj baner? Ako ministarstvo s tim nema veze, onda je neko možda i hakovao naše podatke. Niko nema pravo da prenosi moje ili lične podatke mog deteta bez da mene pita za saglasnost", naglašava naša sagovornica, koja otkako je pokrenula ovo pitanje na tviteru, ne može da pristupi novom portalu sa svojim podacima.

"Svi mi koji smo mogli da pristupimo, odjednom u petak ne možemo. Zbog čega, ako je sve navodno u redu? Ne prikazuje se više ni reklamni baner na sajtu esDnevnika, ko ga je povukao? Pristup standardnom esDnevniku imam, ali ne znam šta će se dalje desiti. Pokrenuto je milion pitanja, između ostalih i socijalna pitanja 'bogatih' i 'siromašnih', privatnosti i zaštite podataka, da li ovde ima posla za odeljenje za visokotehnološki kriminal?", pita se naša sagovornica.

Inače, u opštim podacima i uslovima korišćenja nove platforme navodi se da roditelji pristankom dozvoljavaju da im se plasira prilagođeni reklamni sadržaj, ali Tesla samostalno otkriva i svoju povezanost sa esDnevnikom već u prvim pasusima.

Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.