Izvor: Radio 021, 14.Feb.2019, 14:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prihvaćeni kandidati za Nacionalni savet za kulturu uprkos protivljenju umetničkih udruženja

Skupština Srbije usvojila je Zbirnu listu kandidata za Nacionalni savet za kulturu (NSK) uprkos protivljenju reprezentativnih umetničkih udruženja kao ovlašćenih predlagača i opozicionih poslanika.

Izabrani su kandidati Vlade Srbije dramaturg Dušan Kovačević, doktor likovnih umetnosti Nikola Šuica, profesor istorije Đorđe Đurić i kompozitor Svetislav Božić.

Za nove članove Saveta na predlog Srpske akademija nauka i umetnosti izabrani su akademik Tibor >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Varadi i dopisni član Miodrag Marković.

Nijedan kandidat ustanova kulture, čiji je osnivač država, nije izabran za člana NSK, kao ni kandidati reprezentativnih udruženja i udruženja iz oblasti zaštite kulturnog nasleđa. Ni kandidati Saveta Univerziteta umetnosti i predstavnici nacionalnih manjina nisu izabrani za nove članove Saveta.

Skupštinski Odbor za kulturu i informisanje je tu listu usvojio pre 10 meseci, a kandidati su predloženi nekoliko godina pre nego što je početkom februara 2019. potpisano rešenje o reprezentativnim udruženjima.

NSK je regulatorno stručno-savetodavno telo koje Skupštini, resornom ministarstvu i Vladi obezbeđuje stalnu stručnu podršku u očuvanju, razvoju i širenju kulture.

Prema Zakonu o kulturi, Savet ima 19 članova na period od pet godina, od kojih po četiri člana predlažu Vlada Srbije, ustanove kulture čiji je osnivač država i reprezentativna udruženja. SANU i nacionalni saveti nacionalnih manjina predlažu po dva člana, dok Univerzitet umetnosti i Konferencija univerziteta Srbije predlažu po jednog kandidata.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.