Izvor: Radio 021, 22.Jan.2019, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Presuda u korist ratara zbog davanja državne zemlje u zakup investitorima

Banatski ratari dobili su spor pred Upravnim sudom u Novom Sadu, gde su pokrenuli parnicu za ocenu odluke kojom je 900 hektara državne zemlje dato u zakup zrenjaninskoj firmi "Food planet" na 30 godina.

Sud je, kako ratari objašnjavaju za "Danas", poništio rešenje Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, kojim se državno poljoprivredno zemljište kod Zrenjanina daje na višegodišnje korišćenje "firmi koja nije dokazala u dosadašnjem periodu poslovanja da je uspešna >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u realizaciji nekog od investicionih projekata, kao što nema ni potrebnih referenci klijenata".

– Takozvani investitori dobili su negativnu presudu. Nadamo se da će sada država dati tu zemlju nama u zakup, kako bismo mogli da nastavimo da se bavimo poljoprivredom, jer je više od 150 porodica bilo ugroženo potiskivanjem iz posla obrade zemlje - kaže Dragan Kleut, predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata.

On podseća da su poljoprivrednici podneli još dve tužbe, zbog davanja zemlje na 30 godina nemačkom "Tenisu" i još jednoj zrenjaninskoj firmi. Reč je o još 2.470 hektara državne zemlje koja je, odlukom Skupštine grada Zrenjanina iz novembra 2017. godine, a potom i rešenjem Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, data na korišćenje firmama "Farmer 023" i "Tenis" i o tim tužbama još nije doneta odluka suda.

- Ukupno, blizu 350 porodica u pet sela zavisi od rada na zemlji i tih zakupljenih njiva. Borimo se kao poljoprivrednici da opstanemo i da radimo državno zemljište i mislimo da smo mi najveći investitori u ovoj zemlji. Mi kao zemljoradnici i naše porodice razvijamo naša sela - rekao je ranije za "Danas" Dragan Kleut.

Slavko Vukov iz Saveza udruženja poljoprivrednika Banata rekao je tada da "nema te investicije zbog koje treba dodeliti ogromne površine zemljišta".

- Lanac zemlje ovde je svetinja. Smatram da postoji politička namera da se maksimalno oteža položaj malih i srednjih gazdinstava na račun korporativne poljoprivrede, što domaće, što strane. Nama se maksimalno otežava raznim monopolima, sa ciljem da nestanemo. Zato mi sporimo odluku državnog organa po kojoj je zemlja dodeljena firmama koje ne ispunjavaju čak ni te zakonske uslove, a to su višegodišnje poslovanje u ovoj branši, zadovoljni klijenti, pozitivan tržišni bilans i reference, promet i obim poslovanja - objasnio je Vukov.

Autor: Danas

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.