Preminuo Ljubiša Samardžić

Izvor: Radio 021, 09.Sep.2017, 00:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo Ljubiša Samardžić

Legenda jugoslovenske i srpske kinematografije Ljubiša Samardžić preminuo je posle teške bolesti u Beogradu, u 81. godini života.

U decembru prošle godine, Samardžić je primljen u Klinički centar Srbije, gde je imao operaciju na mozgu, nakon čega je pušten na kućno lečenje.

Rođen je u rudarskoj porodici 19. novembra 1936. godine. Studirao je kod Bojana Stupice, kao stipendista, a prvu ulogu dobio je u filmu "Igre na skelama".

Šezdesetih godina >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << prošlog veka, Samardžić je bio jedno od zaštitnih lica domaće kinematografije i u karijeri je ukupno ostvario 130 uloga na velikom platnu i malim ekranima.

Nadimak Smoki dobio je zahvaljujući istoimenom liku kog je tumačio 1963. godine, u filmu "Peščani grad". Među zapaženijim ulogama su filmovi "Bitka na Neretvi", "Sutjeska", "Bombaši", "Ljubavni život Budimira Trajkovića", "Lude godine", "Rad na određeno vreme", "Moj tata na određeno vreme", "Nije lako sa muškarcima", "Magareće godine", "Nataša", "Konji vrani".

U bogatoj televizijskoj karijeri igrao je u serijama "Vruć vetar", "Povratak otpisanih", "Kuda idu divlje svinje", "Bolji život", "Policajac sa Petlovog brda", "Jesen stiže, dunjo moja"...

Poslednja uloga koju je ostvario bila je u seriji "Miris kiše na Balkanu", 2011. godine, koju je i režirao.

Kao reditelj, debitovao je dramom o bombardovanju "Nebeska udica", zatim režirao filmove "Nataša", "Ledina" i "Konji vrani".

Autor: 021

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.