Izvor: Radio 021, 10.Nov.2018, 19:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povećana cena za tehnički pregled vozila, negde i duplo

Cena tehničkog pregleda povećana je u pojedinim gradovima Srbije i duplo. Novi cenovnici su se pojavili pre nekoliko dana, a u njima piše da je tehnički pregled za automobile od 5.000 do 6.000 dinara.

Iako novi cenovnik nije isti u celoj Srbiji, Blic piše da je jedan od navodnih razloga taj što su "osiguravajuće kuće smanjile proviziju koju daju tehničkim pregledima za prodaju njihove polise obaveznog osiguranja".

Prema novom cenovniku, koji je počeo da se primenjuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << od 5. novembra, tehnički pregled za putnička vozila će koštati od 5.000 do 6.000 dinara, za motocikle od 3.000 do 4.000 dinara, autobuse od 10.000 do 12.000 dinara, teretnjake od 5.000 do 12.000 i za prikolice od 4.000 do 12.000 dinara.

Ovakav cenovnik osvanuo je u tehničkim pregledima u Čačku, Užicu, Gornjem Milanovcu… "Tako su se na sastanku dogovorili vlasnici svih tehničkih pregleda na području Čačka. Nekada je kod nas mogao da se obavi besplatan tehnički pregled, ali zato što su nam osiguravajuće kuće davale solidnu proviziju. Sada je to daleko manje i cena tehničkog pregleda je morala da se poveća", rečeno  je za Blic u telefonskom razgovoru u jednom tehničkom pregledu u Čačku.

Zanimljivo je da je u Beogradu cena tehničkog pregleda na većini mesta ostala ista - oko 3.000 dinara. "Nismo dizali cenu, jer po zakonu država je ta koja određuje minimalnu cenu. Mi ćemo se po tome vladati, ali za sada će cena tehničkog pregleda kod nas ostati 3.000 dinara", poručuju na jednom od tehničkih pregleda u tom gradu.

U Zakonu o bezbednosti saobraćaja na drumovima piše da Vlada Srbije određuje najvišu i najnižu cenu redovnog godišnjeg pregleda vozila, na predlog Ministarstva unutrašnjih poslova, a po mišljenju Ministarstva za trgovinu.

Inače, i u Auto-moto savezu Srbije ističu da na njihovim linijama tehničkog pregleda nije došlo do poskupljenja, a i mnogi privatnici širom Srbije tvrde da nisu upoznati sa bilo kakvom promenom cenovnika. Povodom ovog poskupljenja nisu se oglasili iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, ali ni iz MUP-a.

Efektiva: Cena ponovo veća, usluga ista

Tehnički pregledi u Srbiji planiraju novo povećanje cene svojih usluga, samo nekoliko meseci nakon što su već povećali cene za tri puta, kažu u Efektivi.

"Ovo novo povećanje cena sa 3.000 na 5.000 dinara pravdaju činjenicom da su im osiguravajuće kuće smanjile zaradu od prodatih polisa auto osiguranja sa 20 na 5 odsto. Prema podacima koje smo dobili od jednog vlasnika tehničkog pregleda, u Srbiji ima oko 1.700 registrovanih privrednih subjekata koji se bave tehničkim pregledom i registracijom vozila. Prema zvaničnoj statistici, u Srbiji ma oko dva miliona registrovanih vozila, što znači da u proseku svaka od firmi može da registruje oko 1.176 vozila godišnje, ili 98 vozila mesečno. Ako uzmemo da je trenutna cena 3.000 dinara, ili 25evra, dolazimo do mesečne zarade od 2.450 evra. Na 98 vozila mesečno neka bude još pet evra po vozilu na ime onih 5% kojih se dobijaju od osiguranja, to ukupnu mesečnu zaradu podiže na 2.940 evra. Da li je to dovoljno da pokrije mesečne troškove", pita se Efektiva.

Ono što je zanimljvo, novo povećanje cene se opravdava smanjivanjem provizije od osiguranja. "Postavlja se pitanje zašto su tehnički pregledi cenu svojih usluga prvobitno povećali sa 1.000 na 3.000 dinara, kad je provizija od osiguranja u tom periodu bila ista. U tom istom periodu, na onih 2.450 evra zarade od pružanja usluge pregleda, dodatna zarada je bila oko 20 evra po vozilu ili nešto manje od 2.000 evra mesečno, što je ukupnu zaradu moglo povećati na gotovo 4.500 evra", dodaju u Udruženju.

Da je i dosadašnja cena od 3.000 dinara bila više nego realna, potvrđuju primeri vozača koji su se javili Efektivi da su u toj ceni usluge tehničkog pregleda dobili i apparat za gašenje požara za svoj auto, što znači da mesta za korekciju cene na dole svakako ima.

"Neki tehnički pregledi su već počeli da se kartelski udružuju radi dogovaranja o jedinstvenoj ceni od 5.000 dinara, čime zloupotrebljavaju svoj dominantni položaj na štetu potrošača, ograničavajući konkurenciju. To potvrđuje primer tehničkih pregleda iz Čačka i okoline, koji su se čak  ne krijući to, dogovorili da svi povećaju cene po jedinstvenom tarifniku, čime su učinili povredu konkurencije iz članova 9 i 10 Zakona o zaštiti konkurencije. Na ovaj način učinili su zloupotrebu dominatnog položaja iz člana 16 istog Zakona, nametanjem nepravične prodajne cene svojih usluga", dodaju u Efektivi.

Oni postavljaju pitanje šta vozači dobijaju povećanjem cene usluge pregleda vozila, da li će biti bezbedniji i da li će oni koji pružaju uslugu pregleda vozila biti odgovorniji za eventualne propuste i saobraćajne nezgode koje mogu nastati usled neispravnosti vozila.

Autor: Blic, 021

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.